Nieuws

Naar een integraal systeem voor gezondere producten

In veel voedingsproducten zit nog steeds te veel suiker en zout. Er zijn veel afspraken gemaakt om onze voeding gezonder te maken, maar die afspraken zijn te vrijblijvend. Er zou daarom een integraal systeem moeten komen.

In 2014 sloten overheid en bedrijven uit de levensmiddelenbranche het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Daarnaast is er de schijf van vijf en het vinkje op verpakkingen, dat trouwens wordt uitgefaseerd. In het rapport ‘Naar een integraal systeem voor productverbetering in Nederland’ constateert de Commissie Criteria Productverbetering dat er veel systemen zijn die de samenstelling van levensmiddelen kunnen helpen verbeteren. Er zijn diverse afspraken gemaakt over de verlaging van gehalten zout, verzadigd vet en suiker in producten, maar er is weinig samenhang. Afspraken zijn bovendien te vrijblijvend.

Integraal systeem

Voor een gezonder voedselpakket zou er een nieuw integraal systeem van productverbetering moeten komen. Per voedingsmiddelgroep zou er een samenhangende set criteria voor zout, verzadigd vet, suiker, calorieën en vezels moeten komen. De overheid zou die criteria moeten vaststellen en regelmatig aanscherpen. Een onafhankelijke organisatie zou moeten bijhouden of producten aan de criteria voldoen.

Draagvlak

Dit systeem kan alleen slagen, aldus het rapport, wanner er voldoende draagvlak is. Maatschappelijke organisaties en de levensmiddelenindustrie moeten er intensief bij worden betrokken. De commissie die het rapport opstelde is ingesteld door het RIVM en bestond uit wetenschappers die betrokken waren bij van het voormalige Vinkje (Wecom) en het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (WAC) en vertegenwoordigers van het Voedingscentrum.

(Bron foto: Shutterstock)