Naar een klimaatneutrale teelt met kennisplatform Greenhouse Energy Guide
Onderwerp
klimaatneutraal telen, glastuinbouw
Interessant voor
glastuinders, toeleveranciers, beleidsmakers
De eisen aan kassystemen evolueren voortdurend door technische innovatie, IT-voortgang, economische veranderingen en politieke keuzes. Toeleveranciers, zoals Club van 100, van kassystemen moeten op de hoogte blijven van deze ontwikkelingen om hun klanten, de telers, optimale producten en diensten te kunnen bieden. Duurzame en klimaatneutrale kassen zijn de toekomst, maar moeten ook bedrijfseconomisch haalbaar zijn. Een integrale aanpak van technologische ontwikkelingen kan de bedrijfszekerheid vergroten.
Club van 100
De Club van 100 is een samenwerking van (internationale) toeleveranciers en handelsbedrijven. De hele toeleveringsketen voor de glastuinbouw wordt vertegenwoordigd. Voor hun klanten, de tuinbouwondernemers, wil de Club van 100 een pakket van technische oplossingen aanbieden welke past bij de eisen aan kassystemen in de toekomst. De Engelstalige wiki Greenhouse Energy Guide is een kennisplatform waarop praktische oplossingen te vinden zijn om klimaatneutraal te gaan telen.
Interactieve simulator
Onderdeel van het kennisplatform is een interactieve simulator waarmee scenario’s tot in detail kunnen worden doorgerekend. Via een keuzemenu kunnen duurzame, klimaatneutrale en fossielvrije kassen economisch rendabel worden vormgegeven. De simulator is in de basisversie gratis beschikbaar waarbij alleen de basale instellingen aan te passen zijn. De geavanceerde versie waarbij echt een scenario uit de praktijk gesimuleerd kan worden, door onder andere capaciteiten, maximale vermogens en klimaatregeling aan te passen, is uitsluitend beschikbaar voor Club van 100-leden.
Mogelijke keuzes
Voor de standaardbedrijfsuitrusting kan gekozen worden uit onder andere warmtekracht, mechanische koeling, geforceerde ventilatie, actieve ontvochtiging, verneveling, pad&fan en verschillende soorten kasdekmaterialen. Uiteraard kan ook gekozen worden voor schermen en (LED)belichting. Duurzame energiebronnen waaruit gekozen kan worden zijn o.a. de warmtepomp (al dan niet met aquifer), geothermie, biomassa, windmolens, zonnepanelen en batterijen.
Omdat gebruik wordt gemaakt van het simulatiemodel KASPRO zijn de berekeningen erg nauwkeurig, rekening houdend met de praktijkprestaties van allerlei luchtbehandelingstechnieken.
Het project KasEnergieWijzer valt onder het programma Kennis op Maat van de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. Partners in het project zijn Greenport West-Holland, Glastuinbouw Nederland, Gemeente Westland en Wageningen University & Research, BU Glastuinbouw en Bloembollen.