Nieuws

Natuur wordt rechtspersoon in gemeente Eijsden-Margraten

Heuvellandschap
Heuvellandschap (© WUR)
Samenvatting
  • Onderwerp
    flora en fauna, rechtspersoon, gemeenten
  • Interessant voor
    gemeenteambtenaren
Bekijk de bronnen
De gemeenteraad van Eijsden-Margraten, Zuid-Limburg heeft een motie aangenomen die ervoor zorgt dat de belangen van de natuur meegenomen worden in elk raadsbesluit. De natuur krijg een voogd die opkomt voor haar belangen. Dit is de eerste gemeente in Nederland waar van natuur een rechtspersoon wordt gemaakt.

Een rechtspersoon is een juridische constructie waardoor, in dit geval, de natuur kan optreden als een volwaardig en handelingsbekwaam persoon. Het betekent dat de belangen van de natuur zwaarder mee moet worden gewogen bij plannen die er worden gemaakt, aldus de jurist gespecialiseerd in natuurwetgeving Laura Burgers van de Universiteit van Amsterdam. Vaak worden rechtspersonen toegepast in verenigingen, coöperaties en bv’s.

“Het betekent dat de belangen van de natuur zwaarder mee moet worden gewogen bij plannen die er worden gemaakt”

"Laura Burgers, 2023"

Motie

De motie kwam van de lokale samenwerking tussen PvdA, GroenLinks en D66 en haalde een ruime meerderheid in de gemeenteraad. Deze partijen vinden dat er in hun gemeente niet zorgvuldig genoeg omgaat met de natuur. Met deze nieuwe rechtspersoon wordt bij elk besluit in de gemeenteraad de belangen van de natuur meegenomen. Hoe het nieuwe beleid vorm gaat krijgen is nog niet bekend.

Ook andere gemeenten

De gemeente Eijsden-Margraten is de eerste in Nederland met deze constructie. Er lopen al wel andere plannen. D66 werkt aan een wet om de Waddenzee rechten te geven, er loopt een petitie om de Maas een stem te geven en Utrecht roept mensen op om natuurgebied Amelisweerd rechten toe te kennen.