Natuurlijke gezondheidszorg bij vee: meer handelingsperspectief
Onderwerp
kruiden, dierengezondheid, dierenwelzijn
Interessant voor
(toekomstige) veehouder, dierenarts, onderzoeker, docent
Het Stalboek melkvee 2024 is een enorme verzameling van natuurlijke producten om koeien gezond te houden. Er is ook zo’n dikke pil met natuurlijke producten voor optimale varkensgezondheid, het Stalboek varkens 2022. De beide stalboeken helpen veehouders de gezondheid van hun dieren op een natuurlijke manier te ondersteunen. Ook in de gangbare veehouderij, want bij het terugdringen van antibioticagebruik kunnen deze middelen meer handelingsperspectief bieden.
Voor meer informatie over natuurlijke gezondheidszorg bij dieren is er Groen Kennisnet het dossier Natuurlijk Gezond. Het dossier bevat nieuws, bronnen en informatie.
“Met natuurlijke middelen kun je in een vroeg stadium heel mooi ondersteunen.”
Stalboek: overzicht en inzicht
De beide stalboeken geven overzicht in de grote hoeveelheid kruiden en andere natuurlijke middelen die beschikbaar zijn. Per middel is er informatie over samenstelling en gebruik, de kanalisatie en of het middel geschikt is voor de biologische veehouderij.
Het 'Stalboek melkvee' zet alle cruciale momenten in de levens- en productiecyclus van rundvee op een rij en geeft daarbij geschikte natuurlijke producten. Maar ook aanwijzingen voor management tijdens die momenten, zoals droogzetten en afkalven. Ook wordt er ingegaan op veelvoorkomende ziektebeelden bij kalveren en koeien en welke middelen daarbij passen.
Het 'Stalboek Varkenshouderij' focust op de verschillende groepen varkens, er is informatie voor zeugen, biggen in de kraamstal, gespeende biggen en vleesvarkens. Ook is er een overzicht van natuurproducten voor in de stal, zoals bij hittestress.
De meeste informatie uit het Stalboek melkvee 2024 is ook online te vinden. Dat geldt ook voor informatie uit het Stalboek varkens 2022.
“Niet het een of het ander”
Dierenartsen gebruiken ook langzamerhand meer natuurlijke middelen. Erna Post is dierenarts met melkvee als specialisatie. Zij vertelt hoe zij natuurlijke middelen gebruikt: “Met natuurlijke middelen kun je in een vroeg stadium heel mooi ondersteunen. Bijvoorbeeld bij een koppel hoestende kalveren die nog wel fit zijn en goed vreten, niet kortademig zijn, en waarvan je denkt: welke kant gaat het op? Maar bij echt zieke dieren is het stadium om natuurlijke middelen in te kunnen zetten wel voorbij. Dan moet je al meer doen.” Ook pluimveedierenarts Vera Bavinck ondersteunt met natuurlijke middelen preventief de gezondheid van een koppel pluimvee. ''Als dat niet goed genoeg werkt, zet ze alsnog een regulier geneesmiddel in.Het is niet het een of het ander.”
Ben jij een veehouder die graag natuurlijke middelen wil gaan toepassen? Op 16 januari houdt Groen Kennisnet een webinar over het gebruik van natuurlijke middelen in de veehouderij. Stel je vraag aan de sprekers bij je aanmelding en tijdens het webinar.