Nieuws

Nederland telt ruim 27 miljoen huisdieren

hond en kat op muur - StockSnap via Pixabay
Bron foto: StockSnap, pixabay (Pixabay License)
Samenvatting
  • Onderwerp
    dierenwelzijn, gezelschapsdieren
  • Interessant voor
    dierverzorger
Bekijk de bronnen
Bijna de helft van de Nederlandse huishoudens houdt meer dan 27 miljoen huisdieren, blijkt uit nieuwe cijfers. Katten en honden worden door het grootste aantal huishoudens gehouden.

Dat schijft Dibevo in een persbericht over huisdieren in Nederland. Dibevo, de brancheorganisatie voor huisdierenspecialisten, laat in samenwerking met de Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG) jaarlijks onderzoek uitvoeren naar huisdieren in Nederland.

Katten en honden

Katten en honden worden het meest gehouden als huisdier door Nederlandse huishoudens: 23,4% van de huishoudens heeft één of meerdere katten en 17,8% heeft één of meerdere honden. In totaal  zijn er in 2019 2,9 miljoen katten en 1,7 miljoen honden, zo blijkt uit de cijfers.

Siervissen worden in grotere aantallen gehouden dan katten of honden, maar je vindt ze bij minder huishoudens terug. Zo houdt 7,2% van de huishoudens aquariumvissen (7,7 miljoen vissen in totaal) en 5% van de huishoudens houdt vissen in de vijver (8,2 miljoen vissen in totaal). Zang- en siervogels worden door meer huishoudens gehouden dan konijnen of andere knaagdieren.

Vakantie

Het onderzoek biedt ook inzicht in de manier waarop huishoudens voor hun huisdieren zorgen tijdens vakantietijd. Zo blijven katten vaak thuis en worden ze door vrienden of familie verzorgd (62% van de huishoudens met katten), terwijl maar 10% van de huishoudens met een hond dat overweegt. Honden gaan vaker mee op vakantie: bij meer dan een derde van de huishoudens is dat het geval.

Huishoudens

Bij de uitvoering zijn voor het eerst ook niet-westerse huishoudens meegenomen in het onderzoek. Hierdoor zijn de resultaten uit het onderzoek een betere afspiegeling van de maatschappij. Ook biedt het nieuwe inzichten: ‘Er worden ruim twee miljoen meer huisdieren gehouden dan oorspronkelijk gedacht’, aldus het artikel.

Dibevo biedt een handig overzicht van onderzoek naar huisdieren van de afgelopen jaren.