Nieuws

Nederlander eet minder aardappelen en vlees

Nederlanders zijn minder aardappelen, vetten, alcoholische dranken, koek en vlees gaan eten. En kinderen eten meer fruit dan vijf jaar geleden. De Voedselconsumptiepeiling van RIVM geeft inzicht in ons eetpatroon.

Nederlanders eten nog steeds veel brood en vlees. Brood eten we 6 tot 7 dagen per week. En op 90% van de dagen eten we vlees, vooral bewerkt vlees. Groenten eten we 6 dagen per week, fruit 5 dagen per week en aardappelen op ongeveer de helft van de dagen. Dit blijkt uit het tussentijds rapport 'The diet of the Dutch' dat het RIVM in oktober publiceerde. Het rapport geeft resultaten weer van een onderzoek onder 2000 Nederlanders van 1 tot 79 jaar. De factsheet Factsheet Voedselconsumptie in Nederland geeft de resulataten weer in grafieken.

Eten en drinken

De Nederlander consumeert gemiddeld 3 kilo per dag aan eten en drinken, waarvan ongeveer 2 kilo in de vorm van drank: koffie, thee, water, fris, alcohol of andere dranken. Niet iedereen eet evenveel. Jongens en mannen van 19 tot 50 jaar eten het meest, 3,5 kilo per dag. Meisjes en vrouwen eten minder. Kinderen eten meer fruit en zuivel, terwijl volwassenen meer drinken, zowel alcoholische als niet-alcoholische dranken.

Thuis eten

In meer dan 80 procent van de gevallen eten we thuis. Als we buitenshuis eten, eten we vaker koek, gebak, fruit en vis. In restaurants consumeren we relatief vaak alcoholische dranken en vis. Jongeren en volwassenen eten relatief vaker op school of het werk, terwijl ouderen meer thuis eten.

Het RIVM onderzoekt de consumptie in Nederland van 1- tot 79-jarigen in de periode 2012-2016. Dit rapport geeft de resultaten voor de periode 2012-2014. De eindresultaten over de volledige onderzoeksperiode en de betekenis voor de gezondheid worden in 2018 verwacht.

(Bron foto: Shutterstock)