Nieuws

Nederlander kiest veelal voor 'minder gezond'

Driekwart van het eten dat Nederlanders nuttigen valt binnen de Schijf van Vijf. De rest valt daar buiten: meer dan aanbevolen. Daarnaast wordt, per productgroep, veelal gekozen voor 'minder gezond'.

Denk aan witte rijst in plaats van zilvervliesrijst en harde margarine in plaats van olie. 'Dat is nog meer bij kinderen en bij personen met een laag sociaaleconomische status het geval', meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in het rapport De Nederlandse voedselconsumptie vergeleken met de Richtlijnen voedselkeuze. De resultaten in het rapport zijn gebaseerd op een voedselconsumptiepeiling, gehouden tussen 2007 en 2010, zie: Dutch National Food Consumption Survey 2007-2010.

Productgroepen

Het onderscheid 'gezondere producten' en 'minder gezonde producten' wordt zowel binnen de Schijf van Vijf als daarbuiten gemaakt. RIVM: 'De mate waarin mensen voor gezondere producten kiezen, verschilt per productgroep'. Als voorbeeld noemt het instituut de groep aardappelen, pasta en rijst. Binnen deze groep wordt in 49% van de gevallen voor een gezonder product gekozen. Binnen de productgroep hartige snacks, valt de keuze slechts voor 3% op 'gezonder'.

Kinderen: calorieën

Op basis van het RIVM-onderzoek adviseert het Voedingscentrum: Wat minder snacken mag best. Het centrum zet een aantal bevindingen en adviezen op een rij. Zo is er de aanbeveling om het aantal dagelijkse kilocalorieën (kcal) binnen de groep niet-basisvoedingsmiddelen (zoals snoep, koek en frisdrank) te beperken tot: 100 kcal voor kinderen van 1 tot 3 jaar, 200 kcal voor kinderen van 4 tot 8 jaar, 200-300 kcal voor kinderen van 9 tot 13 jaar en 300-400 kcal voor kinderen van 14 tot 18 jaar.

Voor volwassenen is de aanbeveling 100 tot 400 kcal per dag. Voedingscentrum: '100 kcal is grofweg een mueslireep, 5 dropjes of een groot glas frisdrank. 400 kcal is bijvoorbeeld twee kleine zakjes chips of een flinke appelflap'.

'Calorieënchecker'

Wil je weten hoeveel calorieën, koolhydraten, eiwitten, enzovoorts een product bevat? De website NEVO, een afkorting van het Nederlands Voedingsstoffenbestand, bevat gegevens over de voedingskundige samenstelling van veel voedingsmiddelen en gerechten. Op de site is te lezen dat de voedingsmiddelen die zijn opgenomen op de site door een groot gedeelte van de Nederlanders regelmatig worden gebruikt en een grote bijdrage leveren aan de voorziening van energie en voedingsstoffen. 'Ook zijn voedingsmiddelen opgenomen die in de praktijk van wetenschappelijk voedingsonderzoek, diëtetiek en voedingsvoorlichting van belang zijn'.


(Bron foto: xx)