Nieuws

Nederlands Landvarken biggen geboren met gebruik sperma uit genenbank

Eind oktober is de eerste toom Nederlands Landvarken biggen, verwekt met diepvriessperma van de genenbank, geboren bij Kijk- Speelboerderij & Varkensmuseum ’t Rundal.

Het Nederlands Landvarken is decennia zeer succesvol geweest in de commerciële varkenshouderij. Echter, het raszuivere Nederlands Landvarken is afgelopen jaren een zeldzaam ras geworden. Er staat geen enkele raszuivere beer meer op een KI station en het aantal raszuivere zeugen is geminimaliseerd. De Fokkersclub Nederlands Landvarken heeft tot doel het behoud en voortbestaan van het raszuivere en authentieke Nederlands Landvarken. Haar leden zijn zowel professionele als hobbymatige varkenshouders.

De genenbank speelt een belangrijke rol bij het behoud van zeldzame rassen. Zij is een verzekering voor de instandhouding van rassen op lange termijn. Zo’n 20-15 jaar geleden is sperma ingevroren van het Nederlands Landvarken om de genetische bronnen van destijds veilig te stellen. Dit ingevroren sperma wordt nu succesvol ingezet voor een duurzaam fokbeleid voor dit varkensras.

Fokkersclub Nederlands Landvarken wil samen met SZH en CGN de unieke genetische variatie in stand te houden. Deze zeugen staan bekend om hun hoge vruchtbaarheid en zeer goede moedereigenschappen, kenmerkend zijn de hangende oren en de krulstaart.

Contact

Fokkersclub Nederlands Landvarken
www.nlvarken.nl

Kijk- Speelboerderij & Varkensmuseum 't Rundal
https://www.facebook.com/kijkspeelboerderij/

(Bron foto: Ronnie van Aalst)