Nieuws

Nederlandse kennis kassenbouw in Midden-Oosten

De prijs van versproducten is hoog in het Midden-Oosten. Daarom groeit in de landen de interesse voor teelt van versproducten, maar teeltomstandigheden zijn er extreem. Wageningen University & Research is daarom betrokken bij onderzoek naar de meest geschikte kassen voor die regio.

In het Midden-Oosten wordt voedsel voor een groot deel geïmporteerd. Vooral in de zomermaanden zijn de prijzen van versproducten erg hoog. Het loont daarom voor landen in die regio te investeren in de teelt van versproducten. In Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten worden daarom met hulp van Nederlandse kennis twee onderzoekscentra gebouwd. Vanzelfsprekend is er veel aandacht voor waterbesparing. In het artikel 'Groenteproductie onder extreme omstandigheden' beschrijft vakblad KasMagazine drie typen kassen die er getest worden.

Waterbesparende kas

Een kastype is een plastic tunnelkas met het zogenaamd 'pad and fan' systeem. In dat systeem wordt de kas door verdampingskoeling gekoeld. De warme woestijnlucht door een vochtige matras geleid waardoor de lucht afkoelt. Zo kan de buitenlucht met een temperatuur van wel 50 °C wordt gekoeld tot zo'n 25°C. Eentweede type kas is een glazen kas met beweegbare schermen, een luchtverdeelsysteem en verneveling. In dit type kas kun je het klimaat wat beter regelen. Een derde type kas is een waterbesparende kas met koeling door middel van airconditioning. Je hebt er een optimale controle van temperatuur en luchtvochtigheid en je kunt de CO2-concentratie verhogen.

Lichttransmissie

Zowel in Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten als in Rhiyad in Saudi-Arabië zijn verschillende experimenten uitgevoerd met de de teetl van komkommers bij verschillende glasdekken of CO2-concentraties. De uitkomsten waren anders dan verwacht. Zo blijkt dat de productie in een policarbonaat-kas 58% lager is dan onder helder glas. Mogelijk speelt de lichttransmissie daarin een rol, terwijl altijd gedacht wordt dat licht in die regio geen beperkende factor is. En er was geen verschil te zien tussen helder en diffuus glas terwijl in Nederland de productie onder diffuus glas zo'n 9% hoger is.

Nieuwe kennis

Investering in tuinbouw in deze regio loont snel, meldt het vakblad. Tuinders kunnen er bijvoorbeeld zo'n € 4,- per kilo tomaten ontvangen. De vraag is welk systeem het meest economisch is. Daarom is nader onderzoek nodig. Naast dat Wageningen University & Research investeert in kennisontwikkeling in die regio, levert dit onderzoek ook veel nieuwe kennis op die voor Nederlandse tuinders van belang kan zijn, schrijft het vakblad.

(Bron foto: Thinkstock)