Nieuws

Nederlandse landgeit: een robuust ras

De Nederlandse landgeit bepaalde eeuwenlang het gezicht van de geitenstapel in ons land. Het is een sterk ras dat goed is aangepast aan ons klimaat. Een groep enthousiaste fokkers behoedt het ras voor uitsterven.

De landgeiten zijn robuuste dieren die niet meteen de stal invliegen bij een spatje regen. En ook van koud weer trekken ze zich weinig aan. Hans Scheltinga en Miriam van der Laan uit Nieuw-Heeten hebben het gevoel dat landgeiten wat dichter bij de natuur staan dan andere geiten. In het artikel 'De landgeit als hobby verveelt nooit' maken de gepassioneerde fokkers van dit geitenras duidelijk waarom zij zich sterk maken voor behoud van de Nederlandse landgeit.

Wildkleur

De Nederlandse landgeit is een stevig gebouwde geit, schrijft het tijdschrift 'Boerenvee'. Zowel de geiten en bokken dragen hoorns. Het ras is goed aangepast aan het Nederlands klimaat. De vaak langharige geiten stellen geen hoge eisen en ze zijn tevreden met de normale basisverzorging qua huisvesting en voeding. De geiten zijn vaak bont, maar Hans Schelting ziet het leifst geiten met een wildkleur. Die geiten hebben een zwarte aalstreep over de rug en voor de rest zijn ze overwegend beige.

Landgeitenkeuring

Het paar houdt al zo'n twintig jaar landgeiten en heeft zich aangesloten bij de Landelijke Fokkersclub Nederlandse Landgeiten. Hun enthousiasme voor de geiten nam toe nadat ze in het begin meteen een prijs wonnen bij de landgeitenkeuring. Sinds 2012 draagt Stal de Poggebelt de titel ‘Fokcentrum voor Nederlandse landgeiten’. Inmiddels vervullen ze bestuursfuncties bij de vereniging. En na een training als keurmeester mogen ze nu tijdens keuring landgeiten beoordelen.

Stamboek

De Nederlandse landgeit heeft door kruising met meer productieve buitenlandse rassen op het punt van uitsterven gestaan. In jaren vijftig van de vorige eeuw waren er nog maar enkele exemplaren van over. Vanaf die tijd heeft een groeiende groep enthousiaste fokkers het ras voor uitsterven behoed. Er zijn nu ongeveer 2000 geiten en 200 bokken ingeschreven in het stamboek van de Landelijke Fokkersclub Nederlandse Landgeiten (LFNL).

(Bron foto: )