Nederlandse vanille uit de kas
Vanille is na saffraan de duurste specerij. Vanille komt uit de gefermenteerde vruchten of peulen van de vanilleplant, Vannilla planifoila, een klimorchidee die van oorsprong uit Mexico komt. Driekwart van de natuurlijke vanille komt nu uit Madagaskar. Omdat de vraag naar natuurlijke geproduceerde vanille snel toeneemt, zoeken onderzoekers en telers in de Greenport Aalsmeer sinds 2012 naar mogelijkheden of de teelt van vanille mogelijk is in Nederland. Het zou een goed alternatief zijn voor de teelt van potplanten.
Nedervanille
In 2014 is het consortium Nedervanille gevormd waarin bedrijven, Wageningen UR Glastuinbouw, Hogeschool Leiden en Hortus Leiden participeren. Dat consortium wil onder gecontroleerde Nederlandse kasomstandigheden een continu aanbod van kwalitatief hoogwaardige en natuurlijk geproduceerde vanille gaan leveren, zo is te lezen in het artikel 'Inspelen op groeiende vraag' dat vakblad Onder Glas in 2016 publiceerde.
Teelt
In Bleiswijk wordt op de locatie van de business unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research een tweejarig onderzoek uitgevoerd om te kijken of de teelt van Nedervanille mogelijk is qua rendement. Hoe kweek je stekken op? Hoe zorg je voor bestuiving van de bloemen? Hoe vindt fermentatie van de peulen plaats? En hoe organiseer je de afzet?
De teelt vraagt de nodige kennis. De planten moeten liefst zo'n zes tot acht jaar meegaan. Pas na het tweede jaar bloeien de planten. Ze bloeien een keer per jaar tussen maart en juni. En om peulen te krijgen moet je de planten handmatig bestuiven op het juiste moment.
Verdienmodel
Het is gelukt om bloemen en vanillepeulen aan de planten te krijgen. In een film van Wageningen University & Research vertelt onderzoeker Tycho Vermeulen in Bleiswijk dat ze er in geslaagd zijn vanille onder gecontroleerde omstandigheden te telen. Doel is nu te werken aan een continu aanbod van kwalitatief hoogwaardige en natuurlijk geproduceerde vanille van Nederlandse bodem en op termijn het ontwikkelen van een goed verdienmodel voor Nedervanille.
(Bron foto: Pixabay.com)