Nieuws

Nedersoja in Twente

De broers Bart en Tom Grobben telen als experiment een hectare soja in Twente. Naast deze teelt willen ze ook zelf een soja-product ontwikkelen waar vraag naar is, dat gezond is maar vooral ook lekker is.

Bart en Tom Grobben telen een hectare soja als experiment op het land van het ouderlijk melkveebedrijf in Enschede, meldt Wageningen World in het artikel 'Minder koeien, meer ondernemen'. Tom is student Management, Economics & Consumer Studies in Wageningen. Bart heeft diezelfde studie afgerond en werkt bij het Foodatelier in Enschede, waar hij voedselproducenten helpt met het bedenken van een strategie om nieuwe producten in de markt te zetten.

Kennis

De broers willen de boerderij met 60 ha grond en 70 melkkoeien graag voortzetten, maar zijn wel op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Een van die mogelijkheden is Nedersoja. Het merendeel van de soja wordt nu geïmporteerd uit Zuid­ Amerika. De broers denken dat het veel zou schelen in de carbon footprint als je in Nederland zelf je soja kunt verbouwen. Bij de opzet van hun teelt hebben de broers dankbaar gebruik gemaakt van Wageningse kennis op het gebied van sojateelt, zoals informatie over nieuwe rassen en manieren om de opbrengst te verhogen. Toch moesten ze nog veel zelf uitzoeken.

Productontwikkeling

De broers willen niet alleen zelf soja telen, ze willen ook een soja­product ontwikkelen voor menselijke consumptie. Ze willen iets maken waar vraag naar is. Het moet niet het zoveelste vegetarische burgertje worden, zeggen ze. Ze zijn in contact gekomen met StartLife, een organisatie die zich inzetvoor start­ups in de agrarische en voedingssector. Ze willen met een chef­kok en een voedingsdeskundige een product ontwikkelen dat gezond is, maar vooral ook lekker. Hun ervaringen zijn te volgen via een Facebookpagina 'Natuurlijk Twents'.

(Bron foto: Pixabay)

Publicaties

(6)