Nieuws

Neonicotinoïden schadelijker dan gedacht

Dat neonicotinoïden schadelijk zijn, wisten we al. Nu blijkt dat deze stoffen ook in lage concentraties schadelijk zijn. En niet alleen voor bijen, maar ook voor andere insecten en zelfs vogels.

Wetenschappers uit landen van de Europese Unie stelden samen een rapport op. Dit rapport is gebaseerd op ruim honderd recente studies en bedoeld als adviesrapport voor het beleid van de Europese Unie.

Bijengif

Neonicotinoïden staan al langer bekend als 'bijengif' en oorzaak van bijensterfte. Het is echter niet bewezen dat neonicotinoïden daadwerkelijk de oorzaak zijn de teruggang van de honingbij. Het nu uitgebrachte rapport, waar ook Wageningen UR aan meewerkte, maakt wel duidelijk dat neonicotinoïden schadelijk zijn voor veel andere insecten. Radboud Universiteit toonde vorige zomer aan dat populatie insectenetende vogels sterker afneemt in gebieden met hoge concentraties van het pesticide imidacloprid. Milieuorganisaties zien het 'bijengif' het liefst meteen van de markt verdwijnen.

Pesticiden

Fabrikanten van gewasbeschermingsmiddelen zijn uiteraard niet blij met de studie. Zij wijzen op de uitgebreide toelatingsprocedures voor gewasbeschermingsmiddelen, waarin ook onderzoek naar schadelijke effecten op de natuur is opgenomen. Het belang van de fabrikanten is groot: bij neonicotinoïden gaat het om een enorme omzet.

Bescherming van het gewas

Kunnen we neonicotinoïden dan zomaar verbieden? Die vraag ligt nu bij de Europese Commissie. Zij gaat bepalen of er zo'n verbod komt. En de landbouw? Aan de ene kant is de bescherming van het gewas belangrijk en zijn goede gewasbeschermingsmiddelen of -methoden noodzakelijk. Er zijn steeds meer monden te voeden op de wereld en een goede oogst is dus belangrijk. Aan de andere kant hebben veel gewassen bestuivers nodig. En de aantallen daarvan lopen terug.


(Bron foto: Thinkstock)

Links

(6)