Nieuws

Netwerk-gouden driehoek: geef, ontvang, bedank

Netwerken in de groene sector: vakblad Management&Techniek benoemt de voordelen daarvan in een dossier over netwerken. Gewezen wordt onder meer op de netwerk-gouden driehoek: aanbieden, vragen en bedanken.

In het vakblad worden algemene netwerktips gegeven, wordt onderzoek naar netwerkgedrag toegelicht en stilgestaan bij lerende netwerken, sociaal kapitaal en samenwerken. Het dossier 'Netwerken werken', dat afsluit met de zelftest (‘hoe aantrekkelijk ben je voor anderen?’, zie eventueel ook download), biedt daarnaast diverse ondernemers uit de sector de ruimte om hun ervaringen met netwerken te delen.

Onderzoek netwerkgedrag

Betreffende genoemd onderzoek onder landbouwers naar hun netwerkgedrag en de aard van de netwerken waarbij zij zijn aangesloten, wordt gesteld dat door de sector heen drie groepen te onderscheiden zijn. Dit zijn: bedrijfsleiders die intensief netwerken, mensen die actief op zoek zijn naar netwerken, maar niet zo gemakkelijk hun weg vinden en de ‘traditionele groep’.

De tweede groep betreft vaak bedrijven die goed zitten inzake productiviteit, maar toch met knelpunten en vragen kampen. Mensen uit laatstgenoemde groep vinden dat zij goed bezig zijn, tevreden zijn met bestaande contacten en kanalen en dat zo willen houden. In het artikel worden specifieke voorbeelden gegeven van de groepen.


(Bron foto: Thinkstock)

Publicaties

(1)