Nieuws

Nierstichting lanceert zoutmeter

Nederlanders eten gemiddeld 1 kilo zout per jaar teveel. Om dat te veranderen, lanceerde de Nierstichting op 10 maart een campagne. Met de zoutmeter zie je hoe veel zout je eet.

Dat zout slecht is voor je gezondheid, is niet nieuw. Er zijn al eerder diverse initiatieven gelanceerd om de zoutreductie te verminderen. Zo lanceerde de levensmiddelenindustrie (FNLI) in 2008 een actieplan 'Taskforce Zout'. Ook andere initiatieven zijn gericht op vermindering van zoutreductie. De redactie van Groen Kennisnet verzamelde die informatie in het dossier Zout.

Sterfgevallen

Toch lukt het niet erg de zoutconsumptie te verminderen. Te veel zout eten is schadelijk omdat het je bloeddruk verhoogt en daarmee het risico op hart- en vaatziekten. En zout kan nierschade veroorzaken, vandaar dat ook de Nierstichting zich in de strijd werpt. Als iedereen in Nederland 3 gram zout per dag minder eet, zou dat jaarlijks 1.500 sterfgevallen schelen, stelt de stichting.

Zoutconsumptie

Slechts 1 op de 5 denkt meer zout te eten dan de maximaal aanbevolen hoeveelheid van 6 gram per dag. Maar waarheid is dat 85% van de Nederlanders te veel zout eet. Vrouwen eten gemiddeld 7,5 gram per dag, mannen zelfs bijna 10 gram. Om Nederlanders bewust te maken van die hoge zoutconsumptie, heeft de Nierstichting de zoutmeter gelanceerd. Op basis van een paar vragen, krijg je een indicatie van je dagelijkse zoutconsumptie.

(Bron foto: Pixabay)

Publicaties

(1)