Nieuws

Niet alle rupsen zijn eikenprocessierupsen

Eikenprocessierupsen zitten op eiken en hebben haren. Maar er zijn meer rupsen met haren, en meer rupsen op eiken. Niet elke rups is een eikenprocessierups.

In Nederland zijn er zo'n 900 soorten nachtvlinders en rupsen. Een deel van die rupsen is behaard, net als de eikenprocessierups (Thaumetopoea processionea). Die haren zijn een verdediging tegen natuurlijke vijanden. Maar die haren leiden niet tot allergische reacties zoals de uiterst dunne brandharen van de eikenprocessierups dat doen.

Haren

In het artikel 'Niet elke rups is een processierups' worden een aantal soorten genoemd die mogelijk verward kunnen worden met de eikenprocessierups, zoals de rups van plakker (Lymantria dispar). De haren van die rups staan als zwartachtige haarborstels in kleine, roodachtig, verheven wratjes ingeplant. Daarnaast heeft de plakker niet zo’n duidelijke lichte band over de zijkant van het lichaam lopen. Ook de rups van de grote beer (Arctia caja) is een harige rups die soms wordt aangezien voor een eikenprocessierups, terwijl het uiterlijk echt afwijkt.

Kenmerken

Hoe herken je een eikenprocessierups? In het artikel worden een aantal kenmerken genoemd. Zo zijn er altijd lange witte haren die staan ingeplant op gele vlekken. Op de rug loop een donkerbruine band. Verder heeft de rups een donkerbruine kop, lopen ze - als ze half vergroeid zijn - vaak in processie achter elkaar aan en vind je ze vaak in de buurt van eiken waar je ook spinselnesten aantreft.(Bron foto: Quapan via Flickr)