Nieuws

Niet bang zijn voor bamboe

Bamboe is een supergras. Bamboe in een tuin roept een oosterse sfeer op. Er zijn veel verschillende soorten, sommige soorten woekeren. Maar de angst voor woekeren is niet nodig.

Bamboesoorten behoren tot de onderfamilies van de grassen, de Bambusoideae. Het verschil met alle andere grassen is dat de stengels verhouten. Bamboe kan daardoor veel groter groeien. Er zijn bamboesoorten die meer dan 30 meter hoog kunnen worden.

Er zijn soorten die polvormig groeien en soorten die met wortelstokken groeien. Dat onderscheid is belangrijk, zo is te lezen in het artikel 'Bamboe een supergras!' Soorten met wortelstokken hebben de neiging om te woekeren. Maar wanneer een bamboe bloeit, dat eens in de 80 tot 120 jaar gebeurt, hebben wortelstokvormende soorten een sterkere kans op overleven dan de polvormende soorten. Om het woekeren van bamboes tegen te gaan, kun je bamboeschermen gebruiken. Die zijn gemaakt van een zeer sterke kunststof: HDPE (high density polyethylene).

Polvorming

De groep van polvormig groeiende bamboesoorten is wat kleiner dan de groep met wortelstokken. Fargesia, een van de bekendere geslachten, behoort tot deze groep. Je kunt deze soorten toepassen als haag. De bekendste soorten zijn F. murieliae en F. nitida. De auteur, Ronald Houtman, bespreektde verschillende soorten en cultivars van dit geslacht. Een van de soorten die wordt aanbevolen is F. robusta 'Campbell, een compact groeiende plant die sterk is en winterhard. De soort kan moeiteloos een dichte haag vormen.

Wortelstokken

Van de bamboes met wortelstokken wordt Phyllostachys aureosulcata genoemd als in het oog springende soort. Het is een hoog opgroeiende bamboe met stevige, dikke groene halmen,die meer dan 6 meter hoog kan worden. De cultivars 'Aureocaulis' en 'Spectabilis', zijn ronduit spectaculaire planten, aldus Houtman. Niet alle wortelstokvormende soorten woekeren sterk. Bamboes van het geslacht Sasa hebben de naam te woekeren, maar de schrijver vindt dat deze grootbladige bamboes toch hun charme hebben.

Bamboes zijn veelzijdig, zo vat Houtman zijn artikel samen. Hij vindt dat bamboes meer toepassing verdienen: 'De nadelen berusten vaak op angst voor het woekeren en zijn relatief eenvoudig met wortelbegrenzers te voorkomen. Bamboe is een supergras.'

(Bron foto: Pixabay)