Nieuws

Niet meer scharrelen in eten voor ‘hangkoeien’

Door een compact plakkerig mengsel te maken en krachtvoer te laten weken heb je geen last meer van ‘hangkoeien’ die zo ‘lang als ze kunnen’ in het voer snuffelen ‘op zoek naar de smakelijke hap’. Dit meldt vakblad Melkvee.

Hoe minder lang de koeien aan het voerhek staan, hoe flinker de productiestijging is. Het gaat hierbij om gemiddeld enkele liters per dag. Dit is de ervaring van de in Denen gevestigde Nederlandse melkveehouder Petro Pelgrum. Hij lengt zijn totaal gemengd rantsoen (TMR) aan met water en laat dit een nacht inweken. Zo verlaagt hij zijn drogestofgehalte met 35 procent.

Minder gezondheidsproblemen

Pelgrum heeft zijn werkwijze ontleend aan Deens onderzoek. Het ‘compact voeren’, zo meldt Melkvee, geeft gemiddeld 5 procent meer melkproductie, beter verteerde mest en minder gezondheidsproblemen.

Pelgrum laat in het artikel weten dat de kans op pensverzuring naar verwachting groter zou moeten worden vanwege verminderde structuur in het rantsoen. Toch heeft hij, ook na een jaar, geen problemen met lebmaagverdraaiing en pensverzuring waargenomen. Melkvee: ‘Dat is te danken aan de toegenomen herkauwactiviteit. De koeien staan niet meer aan het voerhek te snuffelen in het voer, maar liggen langer in de boxen te herkauwen’.

Niks nieuws

In het artikel wordt dieper ingegaan op drie aandachtspunten voor een beter gemengd rantsoen, samengevat als ‘voerresten beoordelen’, ‘brok en grondstoffen inweken’ en ‘manier van mengen en laden’.

Verder aandacht voor een eigenaar van een loonvoerbedrijf die stelt dat water toevoegen aan het TMR-rantsoen niks nieuws is. Hij stelt dat tegenwoordig ook in Nederland veel natter wordt ingekuild dan vroeger. Wel nieuw is het voor hem om krachtvoer te laten inweken.


(Bron foto: Thinkstock)