Nieuws

Nieuw dossier over Quarantaine-organismen op Groen Kennisnet

Volwassen Aziatische essenprachtkever
Bron foto: David Cappaert, Bugwood.org
Samenvatting
  • Onderwerp
    Japanse kever, (Oost)Aziatische boktor en Essenprachtkever
  • Interessant voor
    Kwekers en ondernemers
Bekijk de bronnen
Door open grensverkeer van plantmateriaal en gewassen binnen de EU neemt de kans toe dat nieuwe ziekten en plagen Nederland binnenkomen en zich hier vestigen. Denk aan Xylella dat verwoestend was voor eeuwenoude olijfbomen in Italië. Of de buxusmot die vele buxusplanten liet verdwijnen uit parken en tuinen in Nederland. En de essentaksterfte zorgt ervoor dat we veel essen verliezen in heel Europa.

De EU heeft een aantal organismen tot quarantaine-organisme benoemd (Q-organismen); dit zijn organismen die een extra groot risico opleveren. Als een Q-organisme op een bedrijf gevonden wordt, heeft dit grote consequenties: het bedrijf moet in quarantaine, planten worden vernietigd en ook niet-waardplanten mogen niet worden verhandeld.

Wat weet jij over Q-organismen?

Een uitbraak van (nieuwe) Q-organismen kan dus leiden tot grote economische en maatschappelijke schade. Een reëel risico dat we niet moeten onderschatten. Is de sector hierop voorbereid? Hoe herken je een Q-organisme? Welke schade richten ze aan en welke maatregelen kun je nemen? Voor alle partijen in de boomkwekerijsector is kennis en informatie van cruciaal belang. De antwoorden op deze vragen vind je in het nieuwe dossier over Q-organismen op Groen Kennisnet. Het dossier gaat uitgebreid in op de Japanse kever, de (Oost)Aziatische boktor en de essenprachtkever.

Op 7 juni 2023 organiseert Groen Kennisnet een webinar over dit onderwerp.

Programma webinar
'Q-organismen in de boomkwekerij'

Anneke van Dijk, Sectorspecialist Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen bij LTO Nederland en Peter Karssemeijer, onderzoeker bij Wageningen Plant Research vertellen over het KoM project “Bewustwording en preventie van Q-organismen in de boomkwekerijsector”. Zo gaan zij in op het doel en het belang van het project, wie bij het project aangesloten zijn en de resultaten die het project inmiddels al opgeleverd heeft. Verder gaan zij kort in op de dossiers over Q-organismen die je kunt vinden op Groen Kennisnet. Ook gaan we in een korte workshop met Björn Kohlmann, Vaktechnisch adviseur Tree Centre Opheusden, aan de slag met het in kaart brengen van de risico's op jouw bedrijf.

Je kunt je hier aanmelden voor het webinar 'Q-organismen in de boomkwekerij'.

Project ‘Voorkomen van Q-organismen’

Het dossier in één van de resultaten uit het project “Bewustwording en preventie van Q-organismen in de boomkwekerijsector”. Het project heeft als doel kennis te delen over Q-organismen bij telers en andere schakels in de keten van de boomkwekerijsector. Daarnaast wil het de sector motiveren om de introductie en verspreiding van Q-organismen te voorkomen. Doel is om kwekers en ondernemers in en om de sector en het onderwijs te voorzien van relevante en praktische informatie. Het project is een initiatief van de vijf boomteeltregio’s (Tree Centre Opheusden, Treeport Zundert, Greenport Boskoop, Boomteeltstudieclub Horst aan de Maas en boomteeltstudieclub Midden Brabant), LTO vakgroep Bomen, vaste planten en zomerbloemen, de handelsorganisatie Anthos, Naktuinbouw en onderzoekers van Wageningen University & Research.