Nieuw dossier: Terugkeer van de wolf
Van het effect op grote grazers en vegetatie, de eeuwen van vervolging en de verspreiding van wolven over Europa. Het dossier behandelt al deze vraagstukken. Maar ook praktische informatie is er te vinden, zoals 'hoe herken je een wolf?' Aan de hand van verschillende kenmerken valt de wolf te onderscheiden van hondensoorten die erg op wolven lijken. Zelfs de uitwerpselen van de wolf staan beschreven. Verder worden de eerste waarnemingen van wolven bij de grens gemeld. Eveneens wordt voorspeld hoe de eerste wolven, waarschijnlijk solitaire wolven, zich in Nederland vestigen.
Wolvenplan
Rond het voorjaar van 2013 en 2014 zijn verschillende keren wolven waargenomen in grensgebieden tussen Nederland en Duitsland. Volgens experts is het slechts een kwestie van tijd voor de wolf zich in Nederland vestigt. Wetenschappers van het groene kennisinstituut Alterra Wageningen UR hebben dan ook een uitgebreid plan gemaakt, voor als het zover is. Dit Voorstel voor een Wolvenplan, versie 2.0, dient als leidraad voor de overheid, ook al zijn niet alle aanbevelingen overgenomen. Een jaar eerder publiceerde Alterra al een rapport over de komst van de wolf naar Nederland. Vanzelfsprekend biedt het dossier de mogelijkheid om beide wetenschappelijke uitgaven te downloaden.
Ontwikkelingen
Verschillende vakbladen op gebied van natuurbeheer en bijvoorbeeld milieuwetgeving bereiden zich met specials en artikelen voor op de komst van de wolf. Vakblad natuur bos landschap heeft een uitgebreid themanummer over de wolf, met artikelen over bijvoorbeeld wolven in Polen en Saksen, de vraag of Nederland wel ruimte heeft voor wolven en bescherming van schapen door honden. Andere bladen schrijven over het effect op het gedrag van herten, het natuurbeschermingsrecht en het samengaan van wolven en wilde zwijnen. De belangrijkste uitgaven staan genoemd bij kernpublicaties en links in het dossier. En de nieuwste ontwikkelingen zijn te volgen onder het kopje Actueel.
(Bron foto: Thinkstock)