Nieuws

Nieuwe bacteriële route voor behandeling Diabetes Type 2

Inmiddels weten we hoe belangrijk de darmbacteriën zijn voor onze algehele gezondheid. Deze zetten onze voeding om in vitaminen en andere nuttige verbindingen, stimuleren ons immuunsysteem en beschermen tegen ongewenste indringers. Hoe beter we begrijpen welke routes darmbacteriën gebruiken onze voeding om te zetten in het lichaam, des te beter snappen we het effect daarvan op het ontstaan van bijvoorbeeld cardiometabole ziektes zoals hart- en vaatziekten of diabetes. In een samenleving waarbij een groeiend aantal mensen lijdt aan één of meer van deze ziektes, is dat een groot goed.

Een nieuwe omzettingsroute

Biotechbedrijf Caelus en Wageningen University & Research onderzoeken deze omzettingsroutes samen met diverse internationale kennispartners. Zo ontdekten ze een nieuwe route waarmee het koolhydraat inositol in de voeding wordt omgezet in propionaat en acetaat. “We weten dat deze zogenaamde korteketenvetzuren de metabole gezondheid verbeteren bij mensen”, zegt Willem de Vos, Distinguished Professor Emeritus aan Wageningen University & Research, die dit onderzoek leidt.

Waardevol inzicht

“Inositol komt van nature voor in het lichaam, maar ook in bepaalde voedingsmiddelen. Het wordt verder als supplement gebruikt omdat het invloed heeft op de manier waarop ons lichaam met glucose omgaat.” Om die reden noemt hij het ontdekken van de nieuwe route een waardevol inzicht. “Doordat we nu weten hoe inositol door darmbacteriën wordt omgezet naar propionaat en acetaat, geeft dat ook waardevolle informatie over effect van deze stof op insulinegevoeligheid.”

Vervolgonderzoek

“Onze volgende stap is dat we breder onderzoek doen onder mensen met risico op het ontwikkelen van Type 2 Diabetes,” aldus Willem de Vos. In het geval van de bestudeerde darmbacterie, moet dan eerst gekeken worden wat de optimale behandelfrequentie, -duur en dosis is. Ook moet worden onderzocht worden hoe de betreffende bacterie omgaat met andere bacteriën in het darmstelsel van mensen. Dit vervolgonderzoek leidt mogelijk tot een nieuwe generatie van bacteriële supplementen die de darmgezondheid verbeteren en ziektes kunnen voorkomen, verlichten of genezen.

Meer lezen

De beschreven studie werd onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications. Voor meer informatie over de samenwerking tussen Caelus Health en WUR, zie het (Engelstalige) persbericht op de website van het Laboratorium van Microbiologie.