Nieuws

Nieuwe bijenbedreiging in Europa

Begin september werd de kleine bijenkastkever aangetroffen in Italië. Verontrustend omdat de kever veel schade kan veroorzaken in de bijenteelt. Het kan een begin zijn van een permanente vestiging in Europa.

Op 5 september werd de kleine bijenkastkever (Aethina tumida) gevonden in 3 bijenvolken in de gemeente Gioia Tauro in Calabrië, het zuiden van Italië, zo meldt de website van PRI, onderdeel van Wageningen UR. De bijenvolken zijn vernietigd en de bodem is behandeld met een insecticide. Binnen een straal van 20 kilometer rond de eerste vondst worden alle bijenvolken gecontroleerd. Bovendien is er een vervoersverbod ingesteld in een zone van 100 kilometer rond de uitbraak. De vondst is verontrustend omdat het een begin kunnen zou kunnen zijn van een permanente vestiging in Europa.

Bedreiging

De kleine bijenkastkever komt oorspronkelijk alleen voor in Afrika ten zuiden van de Sahara. Sinds 1996 heeft de kever zich verspreid over andere delen van de wereld: South Carolina (1996), Egypte (2000, Canada (2002 en 2006) en Australië (2002). En nu dus ook in Europa.

De kever is een bedreiging omdat hij in bijenkasten veel schade kan veroorzaken. Al eerder was bekend dat deze kever een bedreiging vormt. De larven vreten zich door was, broed, stuifmeel en honingraten. Door de uitwerpselen kan de honing gaan gisten. Bovendien kan de kever zich razendsnel vermeerderen. In 2003 schreef het Maandblad voor Imkers er over. Recent heeft PPO, onderdeel van Wageningen UR een uitvoerige brochure uitgebracht met informatie over de biologische achtergrond, levenscyclus en bestrijdingsmogelijkheden van deze kever.

Vestiging

Drie kevervrouwtjes zijn voldoende om een volk te besmetten. Een vrouwtje legt zo'n 50 tot 60 eieren waaruit na 3 dagen de larven kruipen. Na 10 tot 14 dagen kruipen de larven naar buiten om zich te verpoppen in de grond, liefst vochtige zandgrond. Na 3 tot 4 weken komen de kevers uit die opnieuw bijenkasten kunnen besmetten.

De kevers zouden zich ook ook in Nederland blijvend kunnen vestigen. Er zijn verschillende manieren waarop de kevers geïmporteerd kunnen worden: via bijenzwermen, via het transport van gebruikt imkermateriaal, door het importeren van fruit of door het transport van grond bij de import van planten. Zo zijn kevers in Canada en de Verenigde staten vermoedelijk geïmporteerd met gebruikt imkermateriaal en met fruit uit besmette gebieden.

Een goed werkende bestrijdingsmethode is nog niet bekend. Het zou mogelijk kunnen zijn dat het parasitaire aaltje Heterorhabditis megidis ingezet kan worden.


(Bron foto: CSIRO)