Nieuws

Nieuwe engerling op komst

Engerlingen, larven van kevers als meikever, junikever en rozenkever kunnen veel schade veroorzaken in graslanden. In Italïë is een nieuwe engerling aangetroffen: de larve van een Japanse kever.

In Noord-Amerika is de Japanse kever (Popillia japonica) een plaag voor grasvelden, schrijft de insectenkenner Henk Vlug in Fieldmanager. Sinds 1916 heeft die soort zich vanuit New Jersey verspreid over het continent. En in 2015 bleek die kever op te duiken in Italië. In het artikel 'Nieuwe engerlingen in opkomst' schrijft hij dat die engerlingen vermoedelijk zijn meegekomen met plantmateriaal. Hij meldt dat de bestrijding zeer moeizaam gaat en dat de middelen beperkt zijn.

Uiterlijk

De volwassen kever van deze nieuwe soort lijkt op een rozenkever en is 8 tot 11 mm lang met koperkleurig bruine dekschilden. Wat opvalt zijn zes witte plukjes aan de weerszijden van de dekschilden. De engerling, de larve van de kever, lijkt op de engerling van de rozenkever.

De engerlingen van deze soort leven van de wortels van een groot aantal grassoorten. De volwassen kever vreet aan een groot aantal soorten bomen en struiken waarbij ze schade kunnen aanrichten aan bloeiende planten.

Italië

De kever is nu aanwezig in het noordwesten van Italië en vermoedelijk ook al in het aangrenzende deel van Zuid-Frankrijk. De auteur denkt dat de kever met het intensieve transport van plantmateriaal, ook in ons land op zal duiken.

Bestrijding

De bestrijding van deze soort is lastig. In Italië wordt gezocht naar natuurlijke vijanden zoals Tiphia-soorten of de inzet van een bacteriepreparaat (Paenibacillus popilliae) dat bij de engerlingen een dodelijke ziekte veroorzaakt. Bestrijdig is ook mogelijk met insectenparasitaire nematoden die ook bij de rozenkever gebruikt worden.

(Bron foto: Ryan Hodnett (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons)

Links

(1)