Nieuws

Nieuwe kas? Eerst de groeilichtinstallatie

Eerst een groeilichtinstallatie kiezen en dan pas de kas bouwen kan veel opleveren. Een gewas dat niet de optimale hoeveelheid licht krijgt, geeft immers een lagere opbrengst.

Soms kun je een lichtplan niet goed uitvoeren door het stramien en de afmetingen van een kas, zegt André Flinterman van Hortilux in een artikel in KAS magazine. Je kunt de armaturen dan bijvoorbeeld niet op de ideale plek hangen. Het gewas krijgt vervolgens niet de optimale hoeveelheid licht, zo legt hij uit. "Enorm zonde, vooral omdat licht van cruciaal belang is voor de gewasgroei," aldus Flinterman.

Investering

In het artikel 'Omdenken: kies eerst je groeilicht, dan pas je kas' benadrukt het vakblad hoe belangrijk een goed belichting is. Eén procent meer licht zorgt voor één procent meer opbrengst. Bovendien is de investering in een groeilichtinstallatie een van de meest kapitaalintensieve onderdelen van de kasinrichting. Daarom moet je zorgen dat die installatie ook optimaal kan functioneren.

Het is nog steeds zo dat veel tomatentelers kiezen voor de standaard kappen van acht meter met daarin vijf bedden van 1,60 meter. Maar de lichtdoordringing is dan niet optimaal, aldus Flinterman in het artikel. Hij betoogt dat het het beter is te kiezen voor bedden van 1,72 meter, waardoor de mogelijkheden van de groeilichtinstallatie beter kunnen worden benut.

Optimaal groeilicht

Phalaenopsisteler Guido Zwarts van Opti­flor ging voor een goede kasinrichting niet alleen in gesprek met de kassenbouwer, maar ook met bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de verwarming, de elektra, het water en het groeilicht. Omdat gelijkmatig licht van cruciaal belang is voor phalaenopsis, is het belangrijk te werken aan een goed lichtplan. In het artikel zegt Zwarts dat die aanpak heeft gezorgd voor een optimale groeilichtoplossing.

(Bron foto: Shutterstock)