Nieuws

Nieuwe lessenserie over Biodiversiteit

Voor de meeste kinderen zit er een grote afstand tussen de etenswaren die in de supermarkt liggen en de planten en dieren waarvan ze afkomstig zijn. De nieuwe lessenserie speelt hierop in.

Vanaf dit najaar kunnen kinderboerderijen gratis gebruik maken van een lessenserie over lekker en gezond eten van planten en dieren. De kinderboerderij is dé plek om kinderen informatie te geven over voedsel: Wat eten dieren? Wat eten mensen? Waarom eten mensen voedsel gemaakt van dieren? En wat betekent variatie in planten en dieren voor ons voedsel?

NME Amstelveen/Speelboerderij Elsenhove, Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) en het Centrum voor Genetische bronnen (CGN) zijn een samenwerking aangegaan om een reeks lessen te laten ontwikkelen speciaal voor kinderboerderijen. Iedere organisatie met een eigen insteek: de Elsenhove wilde de thema’s voeding, beweging, energie en landbouwhuisdieren behandelen. De SZH legt het accent op de relatie tussen zeldzame rassen en duurzame voedselproductie en het CGN heeft als insteek biodiversiteit, de link tussen natuur en ons voedsel.

Over de lessen

Mensen, planten en dieren hebben een lange geschiedenis met elkaar. Onze verre voorouders verzamelden zaden van een aantal plantensoorten en kweekte die bij huis op. Zo zijn de akkerbouwgewassen, groenten en fruitbomen die we nu kennen, ontstaan. Vervolgens maakten ze een aantal diersoorten tam en zijn die bij huis gaan houden. Dat zijn uiteindelijk onze boerderijdieren geworden. Deze planten en dieren leveren nog altijd elke dag een belangrijke bijdrage aan ons voedsel, zonder dat we het beseffen. Met de lessenserie willen ze bereiken dat kinderen zich daarvan bewuster worden.

Overzicht lessenserie

In de inleiding staat hoe de lessen opgebouwd zijn en hoe ze gebruikt kunnen worden. Van elke les is er een docentenhandleiding en een set werkbladen voor kinderen gemaakt. De serie bestaat uit drie lessenreeksen.

  • Eten en gegeten worden (onderbouw)
  • Met een appel en een ei (middenbouw)
  • Leven van de koe (bovenbouw: deze les is ook geschikt voor een bezoek aan een commercieel bedrijf met rundvee)

Maatwerk en voorwaarden

De lessen zijn zo gemaakt dat een kinderboerderijmedewerker, educatief medewerker of leerkracht er snel mee aan de slag kan. Natuurlijk moet wel het benodigde materiaal gezocht of gemaakt worden voordat de les daadwerkelijk aan een school kan worden aangeboden. De lessen sluiten aan bij een aantal kerndoelen Natuur&Techniek uit het onderwijs. Omdat de lessen op elke kinderboerderij gegeven moeten kunnen worden, kan deze zelf eventuele aanpassingen maken in een digitale voering in Word. In dat geval dient er tenminste in de docentenhandleiding vermeld te worden dat het een les is gebaseerd op het materiaal dat in opdracht van NME Amstelveen/Speelboerderij Elsenhove, Stichting Zeldzame Huisdierrassen en het Centrum voor Genetische bronnen ontwikkeld is.

Aanvragen lessenserie

De lessen zijn aan te vragen via de Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) door een e- mail te sturen naar: info@szh.nl  of nonja.remijn@szh.nl. Op de website is meer informatie te vinden en is de lessenserie ook aan te vragen.

Contact

SZH


(Bron foto: SZH)