Nieuws

Nieuwe machines maaien, vegen en zuigen

In het tijdschrift Tuin en Park Techniek worden diverse machines voor onderhoud van tuinen en (openbaar) groen besproken. Naast reviews is er ook aandacht voor onderhoud.

In het oktobernummer van 2014 werd er onder andere aandacht besteed aan een nieuwe serie zelfrijdende maaiers van Ransomes Jacobsen, een hydrostatische éénasser van het Italiaanse merk BSC en aan het onderhoud van maai-zuigwagens.

Medium Platform

De nieuwe zelfrijdende maaimachines van Ransomes Jacobsen die in het eerstgenoemde artikel worden besproken, zijn de MP 493 en MP 653. De afkorting MP staat voor Medium Platform. Het zijn middelgrote machines, waarbij de aanduiding Platform verwijst naar het modulaire concept. Doordat de machine met verschillende maaidekken overweg kan, vervangt hij meerdere oudere types in één keer. De maaiers zijn uitgerust met verschillende elektronische veiligheidssystemen om het werken met de machines zo veilig mogelijk te maken.

Traploze snelheidsregeling

Naast de gunstige prijs van de hydrostatische éénassige trekker 660 Hy Ws van BSC, is er nog een reden waarom deze machine in een ander artikel in hetzelfde tijdschrift gunstig wordt beoordeeld. Namelijk de makkelijk te bedienen traploze snelheidsregeling van deze trekker. De machine wordt aangedreven door een 10 pk dieselmotor of een 12 pk benzinemotor en kan worden voorzien van verschillende soorten werktuigen, zoals klepelmaaiers, cirkelmaaiers, maar ook grond- en sneeuwschuifjes en borstels.

Maaien en zuigen

In een maai-zuigmachine wordt de luchtverplaatsing door de klepelas gebruikt om de machine een dubbelrol te laten uitvoeren als maaier én stofzuiger. Vanwege zijn stofzuigerfunctie wordt volgens het laatste artikel deze machine ook regelmatig ingezet op festivalterreinen om de troep naderhand op te ruimen. De levensduur van de klepels is grotendeels afhankelijk van het materiaal dat er opgezogen wordt. Daarnaast is regelmatig onderhoud belangrijk. Daarbij moet goed gelet worden op de smering van de draaiende delen, slijtage van klepels, aandrijfriemen en lagers en het schoonhouden van de hydrauliek-koppelingen.


(Bron foto: Pixabay)