Nieuws

Nieuwe methoden om medicijnen uit water te halen

Medicijnresten die via het riool in het oppervlaktewater terecht komen kunnen ecosystemen verstoren. Wagenings onderzoek levert nieuwe methoden op om die medicijnen uit water te verwijderen.

Een deel van de geneesmiddelen die mensen gebruiken, verdwijnt via urine en ontlasting in het toilet. De stoffen kunnen via het rioolwater in het oppervlaktewater terechtkomen. Die medicijnresten blijken verstorend te werken. Zo zorg estrogeen uit de anticonceptiepil bijvoorbeeld voor geslachtsverandering bij vissen. En uit een onderzoek bleek dat Indiase gieren nierfalen nadat ze dode koeien hadden gegeten die waren behandeld met diclofenac.

Promovendi

Bij de Wageningse de leerstoelgroep Milieutechnologie doen verschillende promovendi onderzoek naar nieuwe methoden om de schadelijke stoffen te verwijderen. Resource besteedt aandacht aan dat onderzoek in het artikel 'Hoe haal je medicatie uit water?' Zo onderzocht Wenbo Liu of je de resten van de pijnstiller diclofenac kunt afbreken met bacteriën, maar het resultaat viel tegen. Wel bleek dat je diclofenac onschadelijk kunt maken met mangaan-ionen.

Moerassysteem

Een tweede promovendus onderzocht de mogelijkheid om medicijnresten in een moerassysteem onschadelijk te maken. Het systeem werkt wel, maar er zijn nog veel vragen over hoe het proces werkt. Promovendus Yu Lei gaat dat systeem nog verder onderzoeken. Onderzoekster Allette Langenhoff
denkt dat zo’n moerassysteem of constructed wetland geschikt is voor de nazuivering van water uit een waterzuiveringsinstallatie.

Biologische reactor

Een derde promovendus Arnoud de Wilt deed onderzoek naar een combinatie van biologische en fysisch-chemische methoden. Hij filterde met een biologische reactor organisch afval uit het afvalwater. Vervolgens brak hij met met ozon de structuur van de medicijnresten kapot om in een derde stap die restanten met behulp van bacteriën af te breken. Financier Haskoning DHV wil dat systeem nu verder ontwikkelen.

Een nieuwe promovendus doet aanvullend onderzoek: Hoeveel ozon is nodig? Hoe snel kan het afvalwater door de drietrapsreiniging heen? En hoe kun je de biologische reactoren kan optimaliseren?

(Bron foto: Shutterstock)