Nieuws

Nieuwe Nederlandse namenlijst van boomkwekerijgewassen

Cultuurplanten hebben meestal twee namen: een Latijnse of wetenschappelijke naam en een Nederlandse naam. Soms zijn er meerdere Nederlandse namen voor een gewas bekend. Voor boomkwekerijgewassen is er nu een standaardlijst met een Nederlandse voorkeursnaam.

Nederlandse namen voor cultuurplanten worden soms willekeurig gekozen. Gunnera, een sierplant met grote bladeren is wel bekend als mammoetbla, reuzenrabarber of sierrabarber. Dat is verwarrend. Bovendien is Gunnera helemaal geen rabarbersoort. In de nieuwe Nederlandse namenlijst van cultuurplanten heet de soort in het Nederlands nu Gunnera. De Nederlandse naam van Gunnera manicata is 'Gunnera', van Gunnera tinctoria de 'Gewone gunnera' en van Gunnera magellanica de 'Bodembedekkende gunnera'.

Boomkwekerijgewassen

De nieuwe lijst is een lang gekoesterde wens van de tuinbouwsector. In de lijst zijn vooral boomkwekerijgewassen opgenomen met wetenschappelijke naam, Nederlandse voorkeursnaam en maximaal drie alternatieve namen.

De huidige lijst bevat 6.700 Nederlandse namen, waarvan circa 4.600 voorkeursnamen. Je kunt in de lijst zoeken op wetenschappelijke naam of Nederlandse naam. Later wordt de lijst nog uitgebreid met soorten uit andere gewasgroepen zoals eenjarigen, bloembollen en bloemisterij-, groente-, landbouw- en tropische gewassen.

De lijst - die eind augustus is gepresenteerd - is samengesteld door specialisten van Naktuinbouw en de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen met ondersteuning van de Nederlandse Dendrologische Vereniging, Vereniging Stadswerk Nederland, Floron en Anthos.

(Introfoto Gunnera manicata, bron: Kevinsphotos via Pixabay)