Nieuws

Nieuwe persen en wikkelaars: grote productflow

Diverse fabrikanten presenteerden recent hun nieuwste balenpersen en perswikkelcombinaties voor ronde hooibalen met nadruk op 'continu balen', of in elk geval een grote productflow.

Vakblad Veehouderij Techniek ging te rade bij Lely en geeft in Lely CB baalt continu – Snelle wikkelaar ontbreekt nog de ins & outs van het Lely Welger CB Concept. In dit artikel wordt verder verwezen naar andere fabrikanten met een 'non-stop balenpers met voorkamer', namelijk van de hand van het Italiaanse Supertino en Krone.

Het vakblad Grondig besteedde aan de machine van laatstgenoemde fabrikant -een non-stop-perswikkelcombinatie- aandacht in Rekenen maar. En het Vlaamse Management&Techniek zette terzelfder tijd twee rondebalenpersen van Oostenrijkse makelij in de spotlights in het artikel Göweil bouwt zware rondebalenpers (waarin naast Göweil ook het merk Pöttinger wordt benoemd).

Wikkelaar voor heilige graal

Veehouderij Techniek noemt het ontwikkelen van een rondbalenpers die niet hoeft te stoppen bij het uitwerpen van de baal 'de heilige graal voor elke fabrikant van hooibouwmachines'. Probleem daarbij is dat 'geen enkele wikkelaar' die hoge capaciteit kan bijhouden. 'Je zult dus toch nog een keer het land in moeten om de balen van een laag plastic te voorzien'. Op dit vlak heeft de directeur van het bedrijf wel ideeën en het vakblad meldt dat de machine ook zonder wikkelaar interessant is: 'Weliswaar niet voor Belgische of Nederlandse melkveehouders, wel voor loonwerkers en akkerbouwers die mais of tarwestro willen persen'.

Ook Göweil -juist gespecialiseerd in wikkelaars- weet raad met maïs. Management&Techniek: 'Göweil heeft zich gespecialiseerd in het bouwen van frames met wikkelaar waarop dan een rondebalenpers (van andere merken, red.) wordt ingebouwd'. Eind vorig jaar kwam de fabrikant ook met een eigen getrokken pers. En, aldus het vakblad, 'omdat de firma reeds jaren maïsbalen perste, kende men de noodzaak van een sterke kamer die garant staat voor de levensduur'.

Besparing

Levensduur wordt ook genoemd in verband met de non-stop balenpers van Krone -de Ultima- maar het accent ligt op besparing. Grondig: 'De filosofie van Krone is dat deze pers ruim anderhalf keer zoveel doet als een Comprima' (eveneens van Krone), waarbij gemikt wordt op gebruikers van circa anderhalve pers of zij die terug willen van drie naar twee persen. Zij zouden kunnen besparen op een trekker met chauffeur. Kanttekeningen zijn hogere afschrijvingen en de noodzaak van een zwaardere trekker. Over de werking lijkt de chauffeur die werkte met het prototype zoals beschreven in het blad tevreden: 'Eerlijk gezegd hebben we weinig prototypegevoel. De pers doet het prima'.


(Bron foto: Pixabay)