Nieuwe Rondeel-stal in Vaassen iets anders van opzet
Rondeel-stal
Rondeel is een relatief nieuwe manier van kippen houden. Oorsprong lag in het reflexief ontwerpen, kort gezegd: nadenken terwijl je ontwerpt, en nieuwe inzichten verwerken in het ontwerp, ook als het proces al een tijdje bezig is. Ook werden hierbij verschillende actoren uit de maatschappij betrokken: boeren, wetenschappers, burgers, en retailers. In Barneveld is de eerste Rondeel-stal gebouwd, daarna volgden Rondeel-stallen in Ewijk en Wintelre. Daarnaast is er ook een miniRondeel gerealiseerd in Amsterdam, een schaalmodel van de Rondeelstal. Het bijzondere van het Rondeel is dat er eerst vanuit dierenwelzijn is gedacht, en dit ontwerp wordt gedragen door een brede maatschappelijke steun. Daarbij is natuurlijk van belang dat het economisch ook nog uit kan.
Drie sterren Beter Leven
Het Rondeel-ei is in feite een scharrelei, maar de eieren uit de Rondeel-stal krijgen in de ‘Beter Leven’ classificatie van de Nederlandse Dierenbescherming het maximum van drie sterren. Dit betekent dat volgens de Dierenbescherming het dierenwelzijn van deze dieren gelijkwaardig is aan dat van dieren uit de biologische leghennenhouderij. Daarnaast is het Rondeelei momenteel het enige ei met een Milieukeur. Dit betekent minder energieverbruik, minder milieubelasting (o.a. ammoniak, en fosfaat) en goed dierenwelzijn. De eieren worden voor een groot deel afgezet via de supermarktketen Albert Heijn.
Vaassen: iets andere Rondeel
Het Rondeel van Verbeek in Vaassen is geen kopie van de drie voorgaande. In de eerdere Rondelen zitten 30.000 kippen, in Vaassen 6.000 meer. Om meer kippen te huisvesten zijn de nachtverblijven en het volieresysteem wat verlengd en de zogenoemde bosrand wordt als buitenste gedeelte van elk dagverblijf benut (overdekte uitloop). De 5 dag- en nachtverblijven, die als taartpunten rondom de middenkern liggen, zijn in de lengte in tweeën gesplitst. Hierdoor ontstaan in totaal 10 afdelingen van een half dagverblijf en een half nachtverblijf. De bezetting is 6,7 hennen per m². In januari zijn de eerste hennen geplaatst: Novogen Brown Light-hennen, zonder snavelbehandeling. Bezoekers kunnen de Rondeel-stal niet in, maar kunnen er wel omheen lopen en naar binnen kijken.
(Bron foto: Wageningen UR Livestock Research)