Nieuws

Nieuwe trekker niet in trek

De vraag naar (grote) trekkers en andere landbouwmachines is in de Verenigde Staten en de rest van de wereld flink gedaald. Ook in Nederland worden steeds minder nieuwe trekkers verkocht.

In de infographic 'Trekkerverkopen blijven dalen' in het tijdschrift LandbouwMechanisatie staat dat het aantal trekkerverkopen in Nederland in 2014 is gedaald tot onder de 3000 stuks, waarbij de marktaandelen van de fabrikanten ongeveer gelijk zijn gebleven.

Accijns en bouw

In het artikel 'Nu even niet!' in LandbouwMechanisatie dat 10 maanden eerder uitkwam, stond al dat de verkopen van zware trekkers met meer dan 300 pk (220 kW) flink was gedaald door de afschaffing van het accijnsvoordeel voor rode diesel per 1 januari 2013 in combinatie met de crisis in de bouw. De zware trekkers worden namelijk ook vaak ingezet bij grondverzet.

Wereldwijd

Maar niet alleen in Nederland zijn het moeilijke tijden voor de trekkerfabrikanten. In het artikel 'De klad zit erin' gaat LandbouwMechanisatie dieper in op de problemen op de markt van landbouwmachines in de Verenigde Staten. Hoewel de verkoop van wieltrekkers daar stabiliseerde, daalden de verkopen van zware kniktrekkers en maaidorsers het afgelopen jaar met meer dan 25%. De oorzaken voor de dalende verkopen zijn volgens het artikel een mix van lokale en wereldwijde omstandigheden.

Goede verkoopresultaten van de afgelopen jaren hebben ervoor gezorgd dat er in de Verenigde Staten en Canada veel nieuwe en jonge tweedehands machines zijn. Daarbij zorgen onzekere lokale en internationale omstandigheden ervoor dat boeren even geen nieuwe machines kopen: 'Subsidies gaan omlaag, belastingen omhoog en de melkquotering in Europa wordt dit voorjaar afgeschaft. En in onzekere tijden luidt het advies: stilzitten als je geschoren wordt.'


(Bron foto: Thinkstock)