Nieuws

Nieuwe website SZH helpt dierenliefhebber op weg

Welk ras past bij mij en wat komt er kijken bij het kopen, verzorgen en ondernemen met zeldzame rassen? Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) vernieuwde haar website om de dierhouders beter te kunnen informeren en inspireren.

Met ruim 90 zeldzame tot zeer zeldzame Nederlandse boerderij- en huisdierrassen is het best lastig kiezen. SZH ontwikkelde de ‘zeldzame huisdierwijzer’ om dierenliefhebbers te ondersteunen in de zoektocht naar ‘het ras dat bij je past’. Met de huisdierwijzer wil SZH het brede publiek van dierenliefhebbers in Nederland kennis laten maken met bijzonder levend erfgoed. Via de online huisdierwijzer is met een paar korte vragen te ontdekken welk dier zou passen in de omgeving die je te bieden hebt, de reden om een dier te gaan houden, en bijvoorbeeld de streek waar het ras het beste zou passen. Een kleine tuin maar heel graag elke ochtend een eitje? Of een landgoed en op zoek naar een maatje om in de weekenden buitenritten mee te maken?

De zeldzaam geworden erfgoeddieren hebben unieke kwaliteiten en verhalen die je met hulp van de huisdierwijzer kunt ontdekken. De huisdierwijzer helpt je op weg in het vinden van een de ideale grazer, wroeter of knuffelvriend, passend bij de eigenaar en zijn of haar omgeving. Heb jij na het doorlopen van de vragen je perfecte match gevonden en wil je graag meer weten over het houden van dit ras? Dan verwijst SZH door naar een de erfgoedcentra  of naar de rasorganisatie, waar nog veel meer expertise te vinden is.

Levend erfgoed loont

Een aantal kenmerken van de oud Nederlandse rassen blijken zeer geschikt voor inzet in natuur- en landschap inclusieve landbouw. Om ondernemers beter te kunnen ondersteunen in het verwaarden van de zeldzame rassen heeft SZH met dank aan provincie Gelderland en een aantal vermogen fondsen, onderzoek kunnen doen naar de factoren en praktijkvoorbeelden van ondernemers die laten zien dat het wel degelijk uit kan om mét zeldzame rassen een rendabel bedrijf te runnen. Geleerde lessen van dit inmiddels afgeronde project staan in de brochure ‘levend erfgoed loont’.

Educatie en informatie

Lesmaterialen, maar ook promotiemiddelen zoals informatiebordjes over de rassen om op te hangen bij een evenement of op een kinderboerderij stelt SZH gratis beschikbaar via de website.

Op de hoogte blijven via de nieuwsbrief

Tot 2019 communiceerde SZH met name richting haar donateurs, middels het gedrukte kwartaalblad ZeldzaamHuisdier. Met de komst van de nieuwe site is ook een eerste digitale nieuwsbrief gelanceerd. Door de artikelen digitaal te verspreiden wil SZH een groter aantal liefhebbers en geïnteresseerden informeren over de waarde van de zeldzame rassen en inspireren met verhalen van ambassadeur houders. De nieuwsbrief is gratis te ontvangen, aanmelden kan op de site.

(Bron foto: SZH)