Nieuws

Nog steeds te hoge zoutinname bij lager zoutgehalte

Het bedrijfsleven heeft al verschillende afspraken gemaakt om het zoutgehalte in voedingsmiddelen te verlagen. Zou je die afspraken aanscherpen of verbreden, dan blijft de dagelijkse zoutinname nog te hoog. Consumenten kunnen ook zelf de keuze maken om minder zout te eten.

Een te hoge zoutinname is ongezond, het kan bijdragen aan een hoge bloeddruk en is daarmee een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Eigenlijk zou je dagelijks niet meer dan 6 gram zout per dag in moeten nemen. In de periode 2007 - 2010 was de gemidde dagelijks zoutinname zo'n 8,7 gram per dag. Om het zoutgehalte te verlagen hebben verschillende partijen in 2014 het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (AVP) gesloten om voedingsmiddelen gezonder te maken. Het bedrijfsleven heeft al meerdere afspraken gemaakt om het zoutgehalte te verlagen. Het RIVM heeft in een scenario-analyse berekend wat het effect van het naleven van de afspraken is op de dagelijkse inname van zout.

Lager zoutgehalte

Voor 2014 zijn al afspraken gemaakt om het zoutgehalte in brood, kaas, groenteconserven en vleeswaren te verlagen. Dit zijn productgroepen die in belangrijke mate bijdragen aan de dagelijkse inname van zout. Na 2014 zijn er nog afspraken gemaakt voor meer voedingsmiddelen zoals soepen, sauzen, hartige droge snacks, en vleesproducten. Meestal wordt het zoutgehalte in die voedingsmiddelen met 10% omlaag gebracht. Als de fabrikanten alle afspraken nakomen, betekent dit dat de gemiddelde dagelijkse zoutinname naar schatting met 0,4 gram per dag daalt van 8,7 gram per dag naar 8,3 gram per dag, meldt het RIVM.

Te hoge zoutinname

Die zoutinname zou verder kunnen dalen tot 0,7 gram per dag door de normen aan te scherpen. De afspraken zouden ook verbreed kunnen worden door het zoutgehalte te verlagen in voedingsmiddelen waar nu nog geen afspraken voor zijn gemaakt. Dan zou de dagelijkse zoutinname met 0,6 gram dalen. Combineer je het aanscherpen en verbreden van de afspraken, dan kan de gemiddelde zoutinname met 1 gram per dag dalen tot 7,8 gram per dag. Dat is nog steeds meer dan de norm van maximaal 6 gram per dag.

Voedselkeuze

Volgens de scenarioanalyse worden met de huidige afspraken in het AVP slechts kleine stappen gezet om de dagelijkse zoutinname te verlagen. Je kunt als consument ook zelf wat doen door minder zout te gebruiken bij het bereiden van voedsel of aan tafel. Zo kun je minder grote porties zoute voedingsmiddelen eten of een andere voedselkeuze maken. Met een gemiddeld voedingspatroon volgens de Schijf van Vijf is de inname van zout lager dan 6 gram per dag.

(Bron foto: Pixabay)