Nog weinig animo voor maaien op zwad
Meestal wordt gras volvelds gemaaid. Om het gras op zwad te leggen - een rij of strook gemaaid gras die je makkelijk kunt oprapen - moet je het gras bijeen harken. Je kunt die extra werkgang ook weglaten wanneer je een maaimachine gebruikt die het gras direct op zwad legt. Vaak zijn die machines voorzien van een vijzel of van dwarsafvoerbandjes.
In het buitenland is er meer belangstelling voor maaien op zwad dan in Nederland, meldt vakblad Veehouderij Techniek. In het artikel 'Gras direct op zwad' schrijft het vakblad dat niet bekend is hoeveel loonwerkers en melkveehouders in Nederland werken met zo'n maaier.
Nat inkuilen
Een van die loonwerkers die werkt met zo'n maaier is Ronald Bos uit het Friese Hoornsterzwaag. Van de 9.000 hectare die hij op jaarbasis maait, maait hij zo'n 500 hectare direct op zwad. 'Melkveehouders zijn er terughoudend mee,' zo zegt hij in het artikel, 'ze willen niet te nat inkuilen.' Bos zegt dat de meerkosten van zo'n machine 15.000 tot 20.000 euro bedragen. Toch kiest hij hiervoor omdat hij die meerkosten bij inruil makkelijk terugverdient.
Er zijn meer loonbedrijven die werken met machines die op zwad kunnen maaien. De bedrijven die in het artikel bevraagd worden, zeggen dat er door de droogte van afgelopen zomer meer vraag was naar maaien op zwad. Loonbedrijf Kuper in Klazienaveen maait jaarlijks ongeveer 2500 hectare gras waarvan zo'n 800 hectare direct op zwad. En Wout Oosterink van loonbedrijf Van Huet in Duiven denkt dat ongeveer 20% van het areaal op zwad gemaaid wordt.
Harken
Melkveehoude René de Jong in Hoornsterzwaag liet afgelopen drie jaar het gras door zijn loonwerker Ronald Bos op zwad maaien en meteen hakselen. Maar hij merkte dat het gras met een gemiddeld drogestofpercentage van 20% soms te nat is. Met een drogestofpercentage van 25 - 30% werkt het wel goed. Hij laat het gras daarom weer gewoon volvelds maaien en harkt het gras na een dag weer bij elkaar.
De artikelen in Veehouderij Techniek zijn niet vrij toegankelijk. Om ze te kunnen lezen, kun je een gratis account op Veehouderij Techniek aanmaken.
(Bron foto: Peter Mooney [CC BY-SA 2.0], via Wikimedia Commons )