Nieuws

Nooit in de hoek gedreven in 'koepelstal'

'Waarom zou je de koe aanpassen aan de huisvesting, in plaats van de huisvesting aan de koe?'. Familie Luring zocht naar een stal voor gehoornd vee en koos de 'koepelstal': ranglagere dieren kunnen nooit in een hoek gedreven worden.

Het woord koepelstal is een bedenksel van Chonda Luring –het woord 'koe' zit erin en het dak heeft de vorm van een koepel- en het ontwerp is afgeleid van het Engelse stalconcept 'roundhouse'. In vakblad Veeteelt, Welzijn voor de bodem en de koe, worden nog meer redenen genoemd waarom Chonda en haar man Harry uit Onstwedde (Groningen) voor dit type stal kozen.

Bodemleven

Harry die met zijn vrouw inmiddels zo'n drie jaar het biologisch gecertificeerde bedrijf runt, vertelt naast de koeien ook het bodemleven te koesteren. De stal levert vaste mest: 'Beter voedsel voor het bodemleven'.  Andere specificaties van de stal zijn onder meer een voorziening voor het automatisch instrooien van de potstal met stro, een beluchtingssysteem voor de drijfmestkelder onder de roosters en een Zweeds voerhek, met steeds een meter tussenruimte tussen elke koe.

In het vakblad is te lezen over de specificaties, kosten, de verantwoording daarvan en zaken als weidegang en melkstal. Zowel in het vakblad als op de website van Veeteelt - Fotoserie: koepelstal op biologisch bedrijf- zijn foto's van de stal te vinden.  

(Bron foto: familie Luring (Onstwedde, Groningen)