Nieuws

Nu te zien: blaasmijnen van hulstvlieg

De hulstvlieg zul je als volwassen dier nauwelijks tegenkomen. De blaasmijnen die de larven in het blad van hulst maakt, vallen veel beter op. In de winter zie je de geelachtige blaasmijnen op het blad ontstaan. De blaasmijnen zijn het grootst in maart en april.

De hulstvlieg (Phytomyza ilicis) is een vrij algemeen voorkomend insect, zo meldt vakblad Sierteelt&Groenvoorzieningen in een artikel over de hulstvlieg. De vliegen zelf leven maar een korte periode van twee tot drie dagen in mei en juni. Ze prikken kleine gaatjes in de bladeren en leggen daar hun eieren.

De larven van die vliegen leven in het blad. Ze vreten het bladmoes weg waardoor in de winter de typische blaasmijnen ontstaan. Die blaasmijnen zijn het grootst in het voorjaar in maart en april wanneer de larven zich beginnen te verpoppen.

Natuurlijke vijanden

De schade die de hulstvlieg veroorzaakt is niet groot, aldus het vakblad. Een chemische bestrijding is daarom ook vrijwel nooit nodig. Er zijn natuurlijke vijanden tegen de hulstvlieg. Zo zijn pimpelmezen in de winter en voorjaar in staat de larven uit de blaasmijnen te eten. Je ziet dan typische V-vormige scheurtjes in de blaasmijn. Ook zijn er sluipwespen die op de larven parasiteren.

(Bron foto: Bj.schoenmakers [CC0], via Wikimedia Commons)

Links

(1)