Nieuws

Omega-3 vetzuren uit algen

Meervoudig onverzadigde omega-3-vetzuren passen in een gezond dieet. Je vindt die vetzuren in noten, plantaardige oliën, maar vooral in visoliën. Vissen maken die oliën niet zelf. Ze zijn rijk aan omega-3 door het eten van algen. We kunnen die oliën ook zelf uit algen halen.

Meervoudig onverzadigde omega-3-vetzuren zijn gezond. Ze kunnen een rol spelen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten en ze zijn goed voor onze hersenen en ogen. Er zijn verschillende vetzuren die tot de groep van PUFA's (poly unsaturated fatty acids) horen: In vis zitten de vetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) vind je in noten, lijnzaadolie en andere plantaardige oliën. De brochure 'Algen: onze oorspronkelijke omega-3 bron'  gaat nader in op de werking van die verschillende vetzuren.

Visolie

Met name DHA en EPA spelen een belangrijk rol bij onze gezondheid. Het menselijk lichaam kan die vetzuren zelf maken uit het plantaardige ALA, maar dat levert maar kleine hoeveelheden op. Hoge concentraties DHA en EPA vind je in visolie of vette vis als ansjovis, makreel, haring en zalm.

Die vissen maken die vetzuren niet zelf, maar krijgen ze door algen te eten. Nu de gezondheidseffecten van de consumptie van die vetzuren meer en meer bekend worden - er is wereldwijd een toenemende gezondheidsbewustzijn - groeit de markt voor DHA en EPA. Hetzelfde geldt voor de consumptie van vis- en visproducten.

Algenolie

Om aan de groeiende vraag te voldoen en tegelijkertijd overbevissing te voorkomen, zoekt Wageningen University & Research met andere kennisinstellingen en bedrijven in het EU-project PUFAChain naar andere bronnen voor de omega-3-vetzuren.  Algenolie zou een interessante mogelijkheid zijn, maar dan moeten de productiekosten verlaagd worden.

Het project legt een wetenschappelijke en technologische basis voor de industriële ontwikkeling van hoogwaardige producten uit microalgen. De omega-3-vetzuren zijn een van de belangrijkste beoogde toepassingen. In de brochure, een resultaat van het project, wordt kennis over de mogelijkheden van algenolie op een rij gezet.

(Bron foto: Marte Hofsteenge)