Nieuws

Onderbouwde voordelen van gemeenschapstuinen

Samen aan de slag in een gemeenschapstuin: bijvoorbeeld als je zelf geen of een ‘te kleine’ tuin hebt. Uit diverse ervaringen en onderzoeken blijken bovendien vele extra voordelen van zo’n tuin.

Deze voordelen zijn door GardenWorks samengevat tot 10 ‘meervoudige voordelen’. Onderaan het document The Multiple Benefits of Community Gardening zijn de bronnen terug te vinden waarop het document is gebaseerd. Op de site Duurzaamnieuws (10 voordelen van gemeenschapstuinen) en in een document van Eetbaar Nederland (De voordelen van gemeenschapstuinen) staan vertalingen van het document.

Gezondheid

Duurzaamnieuws vat enkele voordelen samen: ‘Het verbetert de voedselzekerheid van een buurt, het bespaart de gemeente geld en het zorgt voor meer sociale contacten en activiteit in een buurt’. Ook zouden niet-tuinierende families minder gezond eten en minder voedingsstoffen binnenkrijgen dan gemeenschapstuiniers en hun kinderen. Nog een opmerkelijk voordeel – onder het kopje ‘Verbeterde diëten’: ‘Het eten van lokaal geproduceerd voedsel vermindert het aantal astmagevallen, omdat kinderen hanteerbare hoeveelheden van lokale pollen binnenkrijgen, waardoor ze immuniteit opbouwen’.

Meervoudige voordelen

De meervoudige voordelen, bestaand uit meerdere (sub)voordelen, zijn kortweg:

  1. Gemeentelijke kosten
  2. ‘Parken op zakformaat’
  3. Lichaamsbeweging
  4. Verbeterde diëten
  5. Voedselproductie
  6. Het stedelijke ecosysteem
  7. Jeugdeducatie
  8. Culturele kansen
  9. De therapeutische werking van tuinen
  10. Criminaliteitspreventie


Bron foto: Thinkstock