Menu
Blog

Onderzoek naar de ondergrondse taal van planten

Aardkluit met gras
Bron foto: Merel Hofmeijer
Vroeger dacht men dat de bodem een bak voedingsstoffen was, waar plantenwortels van slurpten als waren het de rietjes van de plant. Niets is minder waar: bodems zitten vol met een gigantische diversiteit aan micro-organismen die de beschikbaarheid van voedingsstoffen bepalen. Bovendien zijn plantenwortels actief in het verwerven van die voedingsstoffen: door samen te werken met die micro-organismen, maar ook door diverse chemische stoffen uit te scheiden, zogenaamde wortelexudaten.

Figuur 1: Plantensoorten scheiden unieke wortelexudatenprofielen uit die beïnvloeden wat er in de bodem gebeurt via interacties met micro-organismen, minerale bodemdeeltjes en bodem organische stof.
Bron foto: Marie Zwetsloot

Figuur 2: MSc student Bobby Zetterlind met de verschillende plantensoorten van onze proef waarvan we de wortelexudatenprofielen gaan bemonsteren. Hier staan de planten al in een hydroponisch systeem.
Bron foto: Marie Zwetsloot

Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat deze video niet getoond kan worden. Vink marketing aan in uw cookie-instellingen en ververs deze pagina om de video te tonen.

Ectomycorrhiza dennenboom

Wim van Egmond en Gerlinde De Deyn, Soil in Action Studio