Nieuws

Ondernemerschap is topsport

Topprestaties kun je leveren door goed te communiceren, zegt dressuurruiter Laurens van Lieren in Dronten tijdens de inspiratiesessie op 10 mei. Ook voor ondernemers is communicatie essentieel. Bovendien moet je in een juiste flow raken.

Een paard is een vluchtdier, legt Laurens van Lieren uit. Wil je als topsporter je doel bereiken, dan moet je zorgen dat het vertrouwt op jou. De communicatie met je paard is essentieel. 'Als ruiter moet ik zorgen dat het paard zich prettig voelt bij mijn beslissingen, daarom moet ik ook luisteren naar mijn paard.' Communicatie en relaties moeten voorop staan wil je resultaten bereiken: 'Compromise on results, but never compromise on relationships.' "Je wilt de relatie niet schaden door je wil door te drukken."

Communicatie

Tijdens de inspiratiesessie, die CAH Vilentum op 10 mei organiseerde, legt ondernemer en Grand Prix dressuurruiter Van Lier het verband tussen topprestaties leveren in de sport en ondernemerschap. Net als in de paardensport is ook in het bedrijfsleven een goede relatie belangrijk, in dit geval tussen ondernemer en zijn werknemers. Maar anders dan in de paardensport, verloopt die communicatie wel eens anders: 'ik ben de baas dus jij moet doen wat ik zeg'. Een ondernemer moet zich meer als leider opstellen die luistert naar zijn werknemers.

Flow

Natuurlijk gaat het in de topsport en in bedrijven ook om het resultaat. Een topsporter kan een gewenst resultaat bereiken als hij in de juiste flow is. Dat is een mentale toestand die nodig is om een topprestatie te leveren. Zo'n flow is moeilijk grijpbaar, maar door de juiste voorbereiding kun je het wel oproepen, legt Van Lier uit. Elke topsporter heeft zijn eigen recept om in een flow te komen. Je moet weten wat je doelen zijn, geloof hebben dat je je doel kunt bereiken en zelfvertrouwen hebben. Dat is deels trainbaar. Het gaat om body, mind en spirit, zo legt hij uit.

Voorbereiding

Iedereen die zich voorbereidt op een werkdag, werkt aan body, mind en spirit. Je zorgt dat je goed eet, je voedt je brein door te lezen, te luisteren. En je maakt een plan voor de dag. Het gaat om eten, weten en streven. Van Lier laat met een oefening zien hoe je je lijf kunt voorbereiden: "Denk aan een groene appel. Weet je hoe die smaakt? Merk je iets?" Je merkt dat je speekselklieren zich voorbereiden op het eten van een appel. Je brein zet je lichaam vast aan het werk. Topsporters gebruiken dat verschijnsel. Ze bedenken wat ze willen bereiken. Hoe ga je communiceren met anderen? Hoe gaan anderen over je denken? Als je visualiseert, kun je doelen sneller bereiken. Maar topsport is natuurlijk ook gewoon keihard werken.

CAH Vilentum biedt iedere maand een 20 minuten durende inspiratiesessie aan, met aansluitend een netwerklunch. De hogeschool wil zo kennis uit onderzoek en bedrijfsleven verspreiden en onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven verder met elkaar verbinden.

(Bron foto: Thinkstock)