Nieuws

Ongemerkt eten we gezonder

Nederlanders zijn de afgelopen jaren ongemerkt gezonder gaan eten, schrijft Vakblad Voedingsindustrie, omdat veel producten minder zout of suiker bevatten. Dat is het resultaat van het in 2014 gesloten Akkoord Verbetering Productsamenstelling.

In 2014 heeft de overheid met brancheorganisaties het 'Akkoord Verbetering Productsamenstelling' gesloten waarin ze doelen beschreven voor vermindering van de hoeveelheden zout, verzadigd vet en calorieën in levensmiddelen tot en met 2020. Elk jaar worden er nieuwe afspraken gemaakt. Vakblad Voedingsindustrie schrijft in het artikel 'Nederlanders eten ongemerkt gezonder' dat er sinds die tijd resultaten geboekt zijn in diverse producten.

Suiker en zout

Zo bevatten diverse soorten appelmoes minder suiker en is suiker helemaal verdwenen in de zomergroenten in blik en pot. Ook het zoutgehalte is verlaagd in diverse producten zoals hamburgers, kant-en-klare maaltijden, saucijzenbroodjes, chips, brood, vleeswaren en kaas.

De supermarkten en voedingsindustrie gaan elk jaar verder met de verbetering van producten. Zo zijn er voor 2018 afspraken gemaakt voor hartige broodjes, smeerkaas, ontbijtgranen en hartige diepvriessnacks. Ook moet het zoutgehalte in pizza’s verminderen. En in zuivel, salades en hummus moet dit jaar het suikergehalte nog verminderen.

Overgewicht

Herformulering van voedingsproducten is een manier om consumenten gezonder te laten eten. Ze krijgen zo minder suikers, zouten of onverzadigde vetten binnen. Maar een probleem als overgewicht kun je er niet mee aanpakken. Daarvoor is meer nodig, aldus het Vakblad.

Voedselconsumptiepeiling

Het RIVM maakte op 20 november 2018 bekend dat ook het voedingspatroon van de Nederlander is verbeterd. Zo zijn Nederlanders meer fruit gaan eten en meer groenten. Ze eten ook minder vlees en drinken minder suikerhoudende dranken. De voedselconsumptiepeiling van het RIVM is gepubliceerd op www.wateetnederland.nl.

(Bron foto: Shutterstock)