Nieuws

Onkruid in wei: voorkomen of spuiten?

Veel melkveehouders bestrijden onkruid in de weide of grasland met een volveldsbespuiting. Zowel een onderzoeker als een woordvoerder van Dow AgroSciences stellen dat er preventief nog terrein te winnen valt.

In Weg met dat onkruid wordt gemeld dat doorzaaien bij veel melkveehouders een dichtere grasmat geeft met minder ruimte voor onkruiden en slechte grassen. Andere preventieve maatregelen die genoemd worden in het artikel zijn onder meer: goede rotatie gewas, inzaai grasklaver, gras niet te kort maaien, op tijd doorzaaien en regelmatig controleren op onkruid. Vaker het land in dus.

Onderzoek Dow

De reden dat melkveehouders onkruid bestrijden, is onder meer om meer gras van het land te krijgen. Dow AgroSciences onderzocht waarom en hoe vaak de ondernemers onkruid bestrijden. En welke onkruiden zij graag willen bestrijden. De top zes: ridderzuring, paardenbloem, muur, distel, herderstasje en kruipende boterbloem. In het artikel is ook meer te lezen over de voederwaarde van puur gras en de opbrengsten.

Bestrijden in najaar

Een belangrijk punt in het artikel is ook dat de weersomstandigheden steeds meer melkveehouders ertoe doen besluiten om in de nazomer en het najaar te werken aan onkruidbestrijding. Dit heeft volgens de zegsman van Dow AgroSciences enkele voordelen. Een andere woordvoerder van het bedrijf heeft een artikel geschreven voor Management & Techniek (Beter rendement dankzij onkruidbestrijding in gras) en behandelt daarin eveneens het door het bedrijf verrichtte onderzoek, de verschillende soorten onkruiden, enzovoorts.

(Bron foto: Pixabay)