Nieuws

Onkruidbeheer met een veeg-zuigwagen

Nadat chemische onkruidbestrijding op verhardingen sinds 2016 goeddeels verboden is, worden steeds vaker veegmachines ingezet. Met de veeg-zuigwagen zorg je ook dat onkruiden minder makkelijk kiemen.

Met een veeg-zuigwagen veeg je niet alleen de onkruiden weg uit de verharding, maar zorg je ook dat de voedingsbodem waarin onkruidzaden kunnen kiemen wordt weggehaald. Nadat in april 2016 ook de toelating van glyfosaat als middel voor onkruidbestrijding op verharding was ingetrokken, worden die machines steeds vaker ingezet. Vakblad Tuin en Park techniek zet in het artikel 'Veeg-zuigwagen - Water onmisbaar' een aantal andachtspunten op een rij.

Borstels

De veegzuigwagens hebben vaak meerdere borstels. Een voorborstel maakt het vuil los, andere borstels brengen het vuil in een zuigmond. De opgeveegde onkruiden en ander vuil komt via die zuigmond in een container terecht. Soms wordt er water gebruikt om te voorkomen dat er te veel stof ontstaat.

Schoonmaken

Wanneer je die opvangcontainer leegt, is het belangrijk die container goed schoon te maken. Doe je dat niet, dan zal de machnie niet goed blijven werken. Schoonmaken doe je het best met water. Ook de ventilator moet je schoonmaken. In het artikel legt het vakblad aan de hand van foto's uit waar je op moet letten bij het onderhoud van de veeg-zuigmachines.

De artikelen in Tuin en Park Techniek zijn niet vrij toegankelijk. Om ze te kunnen lezen, kun je een gratis account op Tuin en Park Techniek aanmaken.

(Bron foto: Pixabay)