Nieuws

Online cursus Stressvrij omgaan met de koe gestart

Samenvatting
  • Onderwerp
    Dierenwelzijn, Diergezondheid, Stress
  • Interessant voor
    Melkveehouder, Veehouder
Links
Het contact met koeien in de veehouderij is vaak fysiek met veel druk op de dieren. Regelmatig is er te weinig oog voor sociale verhoudingen tussen de dieren. Dit kan leiden tot bange, gestreste koeien, waardoor er meer gezondheidsproblemen voorkomen en de productie terugloopt.

De nieuwe online cursus "Stressvrij omgaan met de koe" zet de koe en hoe deze de omgeving ervaart centraal, en biedt deelnemers kennis en praktische tips over het verbeteren van diergezondheid, arbeidsgemak, en uiteindelijk de bedrijfsresultaten. De cursus wordt aangeboden door Wageningen Academy in samenwerking met Wageningen Livestock Research. De online cursus is goedgekeurd als "mens-dier interactie cursus – melkvee" onder Beter Leven Keurmerk melkrund.

Direct toepasbare kennis

In de cursus 'Stressvrij omgaan met de koe' wordt kennis uit de literatuur en praktijk gecombineerd. Na afloop van de cursus is de opgedane kennis direct toe te passen in de praktijk. Belangrijk uitgangspunt is een diergericht management, waarbij je de koe en hoe deze de omgeving ervaart centraal zet. Er worden verschillende vragen besproken, zoals: Hoe ervaart een koe zijn omgeving? En waarom is het van belang om hierbij stil te staan? Hiermee kun je het werken met en hanteren van koeien beter afstemmen op de behoeftes van de dieren, met als gevolg minder stress voor dier én mens. Je krijgt inzicht in:

  • op welke manier er bij koeien angst voor mensen ontstaat;
  • wat de gevolgen van deze angst zijn op melkproductie, gezondheid, welzijn en werkgemak;
  • welke manieren van omgang met de koe het gedrag van de koe beïnvloeden;
  • welke specifieke punten je kunt oppakken in de omgang met koeien, om dierenwelzijn, arbeidsgemak, en uiteindelijk de bedrijfsresultaten te verbeteren.

Online cursus met praktijkdeel

De online cursus bestaat uit verschillende leervormen en interactieve tools, zoals video, animatie, audio en opdrachten. Het programma is opgebouwd uit:

  • 4 modules (elearning) die logisch op elkaar volgen;
  • Online toets;
  • Praktijksessie van een halve dag, ingevuld op basis van de leerbehoefte van de cursist (keuze uit een aantal cases). Deze vindt plaats op Dairy Campus in Leeuwarden.

De opleiding is ontwikkeld voor medewerkers, erfbetreders en eigenaren van een melkveehouderij. De cursus is op zowel MBO- als op HBO-niveau te volgen. Na het succesvol afronden van de cursus en de online toets ontvang je een certificaat. Dit certificaat is goedgekeurd voor verkrijging Beter Leven Keurmerk melkrund.

Praktische informatie

Er is geen inschrijftermijn, na het ontvangen van je inschrijving kun je direct van start. De cursuskosten bedragen €145,- per deelnemer. Het leermateriaal, eenmalige toets en praktijkdeel is hierbij inbegrepen. Het praktijkdeel kan alleen na succesvolle afronding van het online deel gevolgd worden. Er zijn 2 praktijksessies per jaar, bij een groot aantal deelnemers vaker. Als je alleen het theoriedeel wilt volgen, ga dan naar de wiki op op Groen Kennisnet. Hier zijn geen kosten aan verbonden.

De cursus is ontwikkeld in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, met financiering vanuit de WURKS-regeling (WUR Knowledge Share). Hiertoe is het eerder ontwikkelde trainingsprogramma Quality Handling aangepast, onderdeel van het Europese Welfare Quality® project.

Voor de varkenshouderij is een vergelijkbare online cursus beschikbaar.

(Bron foto: Behandelbox_Wageningen Livestock Research)