Nieuws

Ons eten kan gezonder

Dat er een relatie is tussen gezond voedsel, lichaamsbeweging en overgewicht, weten we al heel lang. Toch kan ons eten wel wat gezonder. Voeding magazine gaat in vier artikelen in op een gezonder voedingspatroon. Wat werkt?

Ongeveer de helft van de Nederlanders heeft op dit moment last van overgewicht. 14% is met een BMI van meer dan 30 zelfs veel te dik. En als je naar het voedingspatroon van de gemiddelde Nederlander kijkt, blijkt dat slechts 15% voldoende groente en fruit eet, schrijft vakblad Voeding magazine in het artikel 'Gezondere voeding en een gezonder gewicht'.

Vet

Bijna iedereen krijgt bovendien te weinig vezels binnen. We eten te weinig vis en veel mensen eten onvoldoende brood en zuivel, maar we eten ook te veel zout, suiker en verzadigd vet. Toch doen we het helemaal nog niet zo slecht als je het vergelijkt met andere landen. Als het aankomt op het voorkomen van overgewicht, staan we bij internationale vergelijkingen bijna altijd in de laagste regionen.

Projecten

In het artikel gaat het vakblad in op verschillende maatregelen of projecten om overgewicht tegen te gaan. Zo is er de Aanpak Gezond Gewicht in Amsterdam. Het doel van dat project is overgewicht onder kinderen voor 2033 te laten verdwijnen. De aanpak richt zich op op gezonde voeding, gezond bewegen en gezonde slaap.

Ook de voedingsindustrie zet zich in om ons voedsel gezonder te maken. In 2014 hebben partijen uit de levensmiddelenindustrie het Akkoord Verbetering Productsamenstelling gesloten. In het artikel 'Een gezonder productaanbod over de hele breedte' gaat het vakblad in op dat project dat gericht is op verlaging van de gehaltes zout, suiker of vetten.

Zoutgehalte

Er zijn veel voorbeelden van producten die zo minder ongezond gemaakt zijn zoals chips, kant en klaarmaaltijden, vleesconserven of zuivelproducten. In veel gevallen gaat het om een verlaging van suiker- of zoutgehalte. Toch is de industrie beperkt in de mogelijkheden. Vet en suiker hebben nog andere functies in voedingsmiddelen dan alleen smaak. Ze zorgen ook voor volume en spelen een belangrijke rol bij de textuur van een producten.

Lichaamsbeweging

In het artikel 'Gezonde voeding versus voldoende beweging' gaat het vakblad in op op het effect van lichaamsbeweging en voeding op je gezondheid. Je kunt daarbij denken aan het effect op gewicht, bloeddruk, of hartziekten. Matige tot intensieve beweging heeft positief effect op je gezondheid, maar gezonder eten of minder eten ook. Welke van de twee de meeste impact heeft is niet aan te geven, schrijft het vakblad. Zowel gezonde voeding als lichaamsbeweging hebben ook hun eigen voordelen hebben, die je niet goed met elkaar kunt vergelijken. Het advies is daarom in beide te investeren.

(Bron foto: Shutterstock)