Nieuws

Ontdek de kracht van natuur­inclusief bouwen met online lesmodule

Huizen met groene daken - franswillemblok via Istock
Bron foto: franswillemblok, iStock (iStock license)
Samenvatting
  • Onderwerp
    natuurinclusief, bouwen, onderwijs, module
  • Interessant voor
    docenten, workshopleiders, proffessionals in bouw en groen
Bekijk de bronnen
Natuurinclusief bouwen is een vorm van duurzaam bouwen waarbij bewust ruimte wordt gecreëerd voor biodiversiteit. Waarom is natuurinclusief bouwen belangrijk en welke uitdagingen zijn er? De online module ‘Natuurinclusief bouwen’ - ontwikkeld door Ecobiose en te vinden op groenblauwlespakket.nl - geeft antwoord op deze vragen. Aan de hand van tekst, video’s en opdrachten werken studenten aan hun kennis van natuurinclusief bouwen.

De lesmodule ‘Natuurincusief bouwen’ bestaat uit acht hoofdstukken met elk hun eigen focus. Elk hoofdstuk is vormgegeven met leerdoelen, inhoudelijke informatie, opdrachten, een samenvatting en verdiepende bronnen. De module is ontwikkeld voor het mbo en leven lang ontwikkelen (llo).

Opbouw lesmodule

In het eerste hoofdstuk ‘Wat is natuurinclusief bouwen?’ maken studenten kennis met het begrip natuurinclusief bouwen. Hoofdstukken twee tot en met zes gaan uitgebreid in op verschillende vormen en locaties van natuurinclusief bouwen en duurzaam bouwen in het algemeen. In deze hoofdstukken komen de volgende onderwerpen aan bod.

  • Natuurinclusief bouwen: Woningen
  • Natuurinclusieve gebiedsontwikkeling
  • Gerelateerde vormen van duurzaam bouwen
  • Natuurinclusieve landbouw
  • Beleid

Vanaf hoofdstuk zeven zoomt de lesmodule in op soorten en soortbescherming.

Ontwikkeling lespakket

De lesmodule ‘Natuurinclusief bouwen’ kwam tot stand dankzij de expertise van de EcoBiose sectorgroep Bouw & Infra, schrijfster Deborah Monfils, en het team online leren van Yuverta Leven Lang Ontwikkelen: Janneke Beckers, Marlou Maas en Niek Brouwer.

Maandthema: biodiversiteit

Het thema van mei is biodiversiteit. Deze maand staan we stil bij het belang van het behouden en versterken van de soortenrijkdom van Nederland. Biodiversiteit vind je overal: in de bodem, op je bord, onder water, en ook in de stad is er aandacht voor biodiversiteit. We kunnen niet zonder: het netwerk van plant- en diersoorten zorgt voor schone lucht, filtert het water, helpt de landbouw met plaagbestrijding en de bestuiving van gewassen. Houd Groen Kennisnet in de gaten en ontdek wat de biodiversiteit voor jou doet!

Bronnen

(1)