Nieuws

Onterechte angst voor glutamaat

Glutamaat is een van de bekendste smaakversterkers. De stof, die van nature in ons lichaam voorkomt, versterkt de zoute smaak in hartige voedingsmiddelen. Angst voor overgevoeligheid is onterecht.

Smaakversterkers zijn stoffen die fabrikanten aan voedingsmiddelen toevoegen om een smaak intenser of beter te maken. Smaakversterkers die toegevoegd worden hebben een E-nummer. Dat betekent dat de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) de stoffen en het gebruik veilig vindt. Glutamaat (E620 - E625) is een van die stoffen. Andere smaakversterkers zijn bijvoorbeeld glycine (E640) die een zoete smaak versterkt, of zinkacetaat (E650) dat aan kauwgom toegevoegd wordt en zorgt voor een verkoelend effect in de mond. In een factsheet over Glutamaat en overige smaakversterkers, zet het Voedingscentrum feiten op een rij.

Aminozuur

Glutamaat is een van de 20 aminozuren die ons lichaam als bouwsteen voor eiwitten gebruikt. Het komt daarom van nature voor in eiwithoudende weefsels als hersenschors, spieren, organen en bloed, of het komt voor als ongebonden vrije vorm. Ook in eiwitrijke voedingsproducten vind je glutamaat zoals vlees, kaas, vis en champignons. En van nature komt het ook voor in tomaten, granen, peulvruchten, groenten en aardappelen.

De dagelijkse inname van glutamaat ligt in Europa tussen de 5 en 12 gram per dag. Daarvan is ongeveer 1 gram de vrij ongebonden vorm. En ongeveer 0,4 gram is de door fabrikanten toegevoegde vorm als smaakversterker.

Overgevoeligheid

Glutamaat staat ook wel bekend als een stof die voor overgevoeligheidsreacties zorgt, maar onderzoek toont aan dat angst voor deze smaakversterker niet terecht is, zo is te lezen in de factsheet. In Europese wetgeving is vastgelegd dat toegevoegd glutamaat tot maximaal 1 gram per 100 gram product aanwezig mag zijn in het eindproduct. De werkelijke concentratie glutamaat in producten ligt veel lager: tussen 0,1 en 0,5 gram per 100 gram product. Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat glutamaat in deze hoeveelheden overgevoeligheidsreacties kan veroorzaken.

De angst voor glutamaat is niet terecht, vindt het Voedingscentrum. Het is ook jammer dat glutamaat gemeden wordt. Het kan bijdragen aan verlaging van het zoutgehalte in voeding. Door toevoegen van glutamaat kun je met 40% minder zout toch een vergelijkbare smaak van je producten krijgen.

(Bron foto: Thinkstock)