Ontwikkelingen in de fokkerij zijn opgenomen in het vernieuwde leerboek fokkerij en genetica
Onderwerp
fokkerij, genetica, leerboek, onderwijs
Interessant voor
docenten hbo
Het leerboek Fokkerij en Genetica voor HBO studenten verscheen in 2014 op Groen Kennisnet. Dit leerboek geschreven door Liesbeth van de Waaij en Kor Oldenbroek, wordt wereldwijd door duizenden mensen gebruikt. Naast de Nederlandse en Engelse versie hebben een aantal gebruikers ervoor gezorgd dat het ook in het Arabisch, Chinees (boeken), Spaans, Frans en Roemeens (pdf’s) beschikbaar is.
Ontwikkeling fokkerij
Na 2014 veranderde de opzet en uitvoering van fokprogramma’s aanzienlijk. Veranderingen zoals de implementatie van DNA-technieken voor de selectie van fokdieren, het gebruik van sensortechnieken bij het verzamelen van fenotypen en de mogelijkheden voor het opslaan en analyseren van grote datasets leidden tot meer evenwichtige fokdoelen. Ook spelen een schatting van fokwaarden met een grote rol voor de DNA-samenstelling van dieren. Deze verandering hebben geleid tot een intensievere selectie, een aanzienlijke verlaging van generatie intervallen en een nauwkeurigere schatting van de genetische diversiteit in fokpopulaties.
Vernieuwd leerboek fokkerij
De verandering verdienen een plaats in het veelgebruikte leerboek. Oorspronkelijk auteur Kor Oldenbroek en Universitair hoofddocent Mario Calus beide van Wageningen University & Research, Animal Breeding and Genomics (WUR-ABG) werkte in samenwerking met de Breed4Food-partners CRV, Topigs Norsvin, Hendrix Genetics en Cobb Europe BV het leerboek bij.
In de nieuwe versie wordt in het bijzonder aandacht besteed aan het fokdoel, genotypen, fokwaardeschatting, selectie, structuur van het fokprogramma en genetische diversiteit. De vernieuwde versie is nu beschikbaar via Groen kennisnet en werd mogelijk gemaakt door het 'Kennis op Maat' (KoM) programma van de 'Topsector Agri & Food'.