Nieuws

Ooit had het nut: blijven eten bij vol gevoel

Waarom kun je door blijven eten terwijl je je competentie hebt? Renger Witkamp, hoogleraar Voeding en Farmacologie (Wageningen UR), legt je uit hoe dit zit en wat hiervan ooit het nut was.

Hij doet dit als gast van de Universiteit van Nederland; een online programma waarin een hoogleraar elke week -elke werkdag- een college geeft. In zijn eerste college 'Waarom kun je door blijven eten terwijl je eigenlijk al vol zit?' reist hij terug in de tijd.

'Hedonische hotspots'

In dit college vertelt hij dat mens tot 10.000 jaar geleden (daarna kwam de landbouw) jagers en verzamelaars waren. De ene dag was er te eten, de andere dag niet. Elke maaltijd kon je laatste zijn, dus ging je veel eten, stapelen en werd je beloond voor deze calorieën die zo zeldzaam waren. Witkamp legt uit hoe dit beloningssysteem werkt, middels 'hotspots' in onze hersenen; 'hedonische hotspots'.

Gebouwd op slowfood

Tegenwoordig, met een overvloed aan calorierijk eten, is stapelen niet meer nodig. Maar ondanks de landbouw en de overvloed is ons elementair gestel niet veel veranderd. Ons bouwplan is nog steeds gericht op 'slowfood', langzaam verteerbaar voedsel waarop goed gekauwd moet worden. De mond geeft een zogeheten 'cephalische respons': de darmen hebben tijd zich klaar te maken om voedsel te verwerken en communiceren dit met de hersenen. Kortweg het systeem van verzadiging. Witkamp stelt dat de cephalische respons met snel voedsel wordt omzeild.  

Colleges Witkamp

Zie, voor alle colleges:

  1. Waarom kun je door blijven eten terwijl je eigenlijk al vol zit?
  2. Hoe kan je je eetlust remmen?
  3. Hoe koe kun je te dik en toch gezond zijn?
  4. Bestaat de ideale afslankpil?
  5. Wat moet je doen en laten als je gezonder wilt worden?

Alle colleges van Witkamp als gasthoogleraar bij de Universiteit van Nederland.

(Bron foto: Thinkstock)

Publicaties

(5)