Nieuws

Oorzaken en gevolgen verstoten lammeren

Als een ooi haar lam verstoot dan kan dat verschillende oorzaken hebben. Levende Have maakte hier een brochure over, met daarin ook informatie over wat te doen als een lam niet wordt geaccepteerd.

Verstoten lammeren

Het verstoten van lammeren heeft verschillende oorzaken. Is een lam ziek, of heeft het andere afwijkende uiterlijkheden, dan kan dat voor de ooi al een reden zijn het jonge dier af te wijzen. Bij meerlingen komt het voor dat een ooi een van de lammeren niet als eigen lam herkent of dat de binding tussen moeder en lam onvoldoende tot ontwikkeling komt. Vaak zijn er gewoon meer lammeren dan een ooi kan voeden. Dit treedt meestal op bij drie- of meerlingen: de ooi verstoot dan meestal het kleinste lam.

Adviezen

Aan het gedrag van de ooi en het lam is vaak goed te zien of er iets aan de hand is. Als het goed is, communiceren ze met elkaar. Lammeren herkennen hun moeder aan geluiden, ooien herkennen hun lammeren aan geluid, geur en uiterlijk. Als een ooi haar lam verstoot - dat is al snel na de geboorte zichtbaar - dan is het altijd goed te controleren of er melk uit de tepels komt, of de tepels hard aanvoelen, of de uier warm is. Laat de ooi haar melk niet schieten, dan kan het beste een dierenarts geraadpleegd worden. Als de ooi de melk wel laat schieten, dan kan geprobeerd worden om de lammeren te laten drinken door de ooi vast te houden. Dit gedwongen drinken is vooral van belang in de eerste 36 uur in verband met de opname van biest. Blijft de ooi het lam verstoten, dan kan op flesvoeding overgegaan worden.

Biest

Het is belangrijk dat het lam zo spoedig mogelijk de eerste melk, biest of colostrum genoemd, krijgt. Biest heeft een aantal unieke eigenschappen. Het bevat meer vet en vooral meer eiwit dan gewone melk. Bovendien heeft het een hoog gehalte aan antilichamen en immunoglobinen. Dat kan de biest zijn van een andere ooi die ook net lammeren heeft gekregen, of ingevroren biest. Er is ook kunstbiest op de markt. Echte verse biest is altijd beter dan de poedervorm. Heel belangrijk is dat de biest niet in de magnetron verwarmd wordt. Voor de toediening van biest geldt: veel, vlug en vaak.


(Bron foto: Shutterstock)